Dvostruki operativni zahvat obavljen je u bolnici Molinette u sklopu torinskoga Grada zdravlja, piše tgcom24.mediaset.it.

– U literaturi nije naveden nijedan presedan odstranjivanja tumorske mase slične težine. Tumor je ispunio sav trbuh pacijentice popevši se sve do pluća, tako da joj je sprečavao disanje – piše na internetskoj stranici Grada zdravlja.

Prije nekoliko sedmica žena je stigla u hitnu pomoć, žaleći se da ne uspijeva normalno disati. Dijagnoza je odmah pokazala da je stanje veoma teško i da joj prijeti smrt zbog pritiska i na pluća i na trbušne organe.

Žena je, pišu dalje, spašena dvostrukom hirurškom intervencijom.

Prvo je intubirana te joj je tako omogućena mehanička ventilacija pluća odmah na odjelu za reanimaciju hitne pomoći.

Prvi hitan zahvat na Hitnoj kirurgiji obavio je hirurg Ezio Falletto. On je iz njene trbušne šupljine iscrpio 52 litra tekuće tvari.

Ta je drenaža ciste omogućila da pacijenticu ekstubiraju i da ona tako preživi prvu, kritičnu fazu.

Nakon nekoliko dana je na Drugom univerzitetskom hirurškom odjelu hirurg Francesco Moro obavio delikatan frontalni zahvat kojim je u komadu odstranjen cistoadenom jajnika mase otprilike 25 kilograma.

Intervencija je bila uspješna, pa je pacijentica nakon četiri dana prebačena na Odjel dijetetike i prehrane, a zatim otpuštena na kućnu njegu.