LJEPOTE BIH KROZ OBJEKTIV SEADA SULEJMANOVIĆA

HomeVijestiMagazin

LJEPOTE BIH KROZ OBJEKTIV SEADA SULEJMANOVIĆA

Fotografije Srebrenčanina Seada Sulejmanovića oduševljavaju cijeli svijet

”Da bi ono što radiš bilo dobro, na to nikada ne smiješ gledati kao na našto od čega ćeš zaradit. Da bi bilo dobro, moraš to prije svega voljeti.”- Ovo su riječi 22. godišnjeg Seada Sulejmanovića, fotografa za kojeg se zasigurno može reći da voli ono što radi, a tome svjedoče hiljade i hiljade fotografija koje naprosto ostavljaju bez daha.

Sead Sulejmanović je fotograf koji putuje Bosnom i Hercegovinom te sve ljepote koje njegove oči vide, bilježi svojim fotoaparatom i dijeli ih sa svima onima koji prate njegov rad.

U nastavku Vam donosimo intervju sa Seadom, kao i galeriju njegovih fotografija.


sead_sulejmanovic_1– Kada se prvi put pojavila ljubav prema fotografiji?

Ljubav prema fotografiji pojavila se davno, još u nekim tinejdžerskim godinama kada sam svojim mobitelom fotografisao neka prirodna bogatstva i znamenitosti. Prije pet  godina sam počeo amaterski da se bavim fotografijom i u tom periodu sam najviše fotografisao svadbe. Kroz sve te godine rada, pronašao sam ono što najviše volim, i sada se mogu pohvaliti da se profesionalno bavim fotografijom, a moj najveći san je da na što ljepši način svojim fotografijama promovišem našu Bosnu i Hercegovinu.

– Da li se Vaš stil fotografisanja vremenom mijenjao ili je oduvijek isti?

Pa često mijenjam stilove fotografisanja, želim da moje fotografije budu različite ali također želim da imaju moj potpis to jeste da su prepoznatljive kao moj rad.

– Poznato je da fotografišete ljepote Bosne i Hercegovine. Kako ste došli na tu ideju?

Iako sam rođen i živim u Njemačkoj, moji su porijeklom iz Srebrenice i Mostara, tako da ja gajim posebnu vrstu ljubavi prema Bosni i Hercegovini i uvijek sam želio da je predstavim na najbolji mogući način. Kada sam odlučio da se počnem profesionalno baviti fotografijom, tada mi se nekako i javila ta ideja o promociji naše lijepe domovine.

– Iz kojeg bh. grada nosite najljepše iskustvo kada je u pitanju fotografisanje?

Najljepše iskustvo nosim iz Mostara. Mostar će mi uvijek biti u srcu, pošto mi je i majka iz Mostara. Ali i bez toga Mostar volim zbog njegove različitosti. Mislim da mi nikada neće dosaditi da fotografišem Stari most i Neretvu.

sead_sulejmanovic_8

– Postoji li neko mjesto izvan Bosne i Hercegovine koje biste željeli posjetiti i fotografisati?

Volio bih da odem u Tursku. Privlači me njihova kultura koja je mnogo razvijena.

– Šta je, po Vašem mišljenju, potrebno da bi jedna fotografija bila dobra?

Da bi fotografija bila dobra,  to jeste da  bi bio dobar fotograf, ne smiješ  na to nikada da gledaš kao nešto što će ti pomoći da zaradiš, već tome treba da prilaziš kao nečemu što voliš, što te zanima.

– Koji su Vaši planovi za budućnost? Možemo li uskoro očekivati neku izložbu Vaših fotografija?

Imam u planu jednu knjigu, nešto kao vodič kroz Bosnu i Hercegovinu. Time želim olakšati kako Bosancima tako i stranim turistima da lakše pronađu željenu lokaciju u BiH. Također planiram ponovo neku izložbu u Sarajevu. U Sarajevu sam imao već izložbu u Gazi Husrev-begovom hanikahu. Što se tiče skorije budućnosti uskoro imam izložbu u Kolnu ”Dan držžavnosti BiH”. Ovdje u Njemačkoj često imam izložbe, baš sam prije par dana imao u Frankfurtu izložbu na manifestafiji ”Noć Bosne i Hercegovine”.

U nastavku pogledajte galeriju njegovih fotografija, a njegov rad možete pratiti na facebook stranici gdje ga već prati više od 36 hiljada osoba.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0