instant fap

Ljepote BiH: Uređenje prilaza do Dabarske pećine

Ljepote BiH: Uređenje prilaza do Dabarske pećine

Općina Sanski Most nastavlja sa realizacijom projekata unapređenja turističke infrastrukture, a poslije lokaliteta vodopada Blihe, na red je došlo i uređenje prilaza Dabarskoj pećini i izvoru istoimene rijeke. 

Ugovor o tome potpisao je načelnik ove općine, Faris Hasanbegović s preduzećem “Ganić”, a očekuje se i skori početak konkretnih radova.

“Planirano je uređenje staza i prilaza koji vode do pećine i izvora, a ukupna vrijednost projekta, za koji su osigurana sredstva od strane Ministarstva turizma, ekologije i sporta FBiH, iznosi 40.000 maraka.

Dabarska pećina proglašena je spomenikom prirode i uvrštena na listu prirodnih spomenika pod posebnom zaštitom države Bosne i Hercegovine.

Prije desetak godina u Dabarskoj pećini viđen je endemični vodozemac čovječja ribica u jednom od jezera gornjeg nivoa, što svjedoči o čistoći vode. Sama pećina je stanište više vrsta slijepih miševa, kao i nekih drugih endemskih pećinskih vrsta.

Dabarska pećina je prije skoro pet decenija bila predmet arheoloških istraživanja i tom prilikom je potvrđeno kako je nastanjivana još tokom neolitskog perioda.

Tada su pronađeni grnčarija i vrijedni artefakti koji potvrđuju kako su ovdje obitavali naši preci koji su pripadali tzv. vučedolskoj kulturi i pretpostavlja se kako su na ove prostore migrirali s područja današnje Slavonije.

Cijeli ovaj pejzaž je praznik za oko i dušu i mjesto koje zaista vrijedi posjetiti.

KOMENTARI