instant fap
NaslovnicaMagazin

Ljetna lektira: Knjige koje ćete pročitati u jednom dahu

Ljetna lektira: Knjige koje ćete pročitati u jednom dahu

National Geographic je izdvojio 12 knjiga za koje tvrdi da ćete ih ovog ljeta pročitati u jednom dahu.

Riječ je o književnim djelima za koje smatraju da ćete iz njih mnogo naučiti.

Djela su podijelili u dvije kategorije – ona koja su fikcija i ona koja to nisu.

Fikcija

Mistress of the Ritz autorice Melanie Benjamin

Priča je inspirisana događajima iz Drugog svjetskog rata. U središtu dešavanja su menadžer pariškog luksuznog hotela Ritz Claudijo Auzello i njegova supruga, Amerikanka Blanche. Hotel je mjesto u kojem borave Coco Chanel i književnik Francis Scott Fitzgerald, kao i nacisti.

The Floating Feldmans autorice Elysse Friedland

Knjiga je priča o disfunkcionalnoj porodici koja se prvi put nakon deset godina okupila na krstarenju Karibima. U skoro idiličnoj atmosferi se pitate šta može krenuti po zlu? National Geographic tvrdi da ćete se nasmijati na dešavanja porodici koja pokušava ostati na morskoj površini.

Summer of 69 autorice Elin Hilderbrand

Romantični roman koji evocira uspomene na američki otok Nantucket iz 1969. godine. Na otoku porodica Levin provodi ljeto u sjeni značajnih dešavanja u Sjedinjenim Američkim Državama kao što su protesti za građanska prava, antiratni protesti, Woodstock i slijetanje na Mjesec.

The old Drift autorice Namwali Seprell

Epska novela koja prati život tri porodice. Tematizira historiju Zambije – od trenutka nastanka nacije do daleke budućnosti.

The Department od Sensitive Crimes autora Alexandera McCalla Smitha

Detektivska priča čija se radnja odvija u Malmöu i drugim dijelovima Švedske. Posvećena je misterioznim dešavanjima koje sjajni likovi pokušavaju odgonetnuti.

Nefikcija

Hungry: Eating, Road-Tripping, and Risking It All with the Greatest Chef in the World autora Jeffa Gordiniera

Knjiga o putovanju kuharske superzvijezde Renéa Redzepija u potrazi za savršenim jelima i inovativnim načinima kuhanja. Djelo koje će vas možda podstaći da probate ono što do sada niste probali.

La Passione: How Italy Seduced the World autorice Dianne Hales

Prilika da upoznate Italiju – umjetnost u Firenci, antikvitete u Rimu, svece u Asizu, vina u Pijemontu, modu u Milanu, hranu i brze automobile u regiji Emilia-Romagna.

The Buried: An Archeologyy of the Egyptian Revolution autora Petera Hesslera

Hessler se zajedno sa svojom suprugom i dvije kćerke bliznakinje odselio u Kairo u Cairo 2011. godine. Desilo se to u trenutku kada su se u Egiptu dešavale promjene nazvane Arapsko proljeće. Autor istražuje ovu sjevernoafričku zemlju uz pomoć gradskog sakupljača smeća.

Ten Years a Nomad autora Matthewa Kepnesa

Korisnici društvenih mreža ga poznaju kao Nomadic Matt. Na Twitteru ga prati 118.0000 korisnika. Preko ove društvene mreže je davao različite savjete ljudima. Riječ je o memoaru u kojem je opisano deset godina njegovog putovanja.

A Death in the Rainforest: How a Language an a Way of Life Came to an End in Papua New Guinea autora Dona Kulicka

Antropolog Kulick je 30 godina proveo u izolovanoj zajednici u Papua Novoj Gvineji. Tu je pokušavao da nauči njihov jezik i kulturu. Ono što je naučio i što poručuje drugima je da antropologija doprinosi da učimo iz razlika.

Around World in 80 Trains: A 45.000-Mile Adventure autorice Monishe Rajesh

Rajesh je fascinirana vozovima. Ovim prijevoznim sredstvom je proputovala 40.000 kilometara sa 80 vozova kroz cijelu Indiju. Putovala je vozom kroz Rusiju, Kinu, Japan, Kanadu, Sjedinjene Američke Države, Sjevernu Koreju i druge države. Ovo je njena priča o putovanjima.

Aloha Rodeo: Three Hawaiian Cowboys, The World's Greatest Rodeo, and a Hidden History of the American West autora Davida Wolmana i Julian Smith

Wolman i Smith donose priču o tri rođaka s Hawaiia koji su zapanjili svijet rodea ranih 1900-ih godina. Njihov uspjeh je privukao pažnju američke javnosti s obzirom na to da su do tada bili anonimusi, piše National Geographic.

KOMENTARI