instant fap
NaslovnicaMagazin

Ljetni mitovi u koje vjerujemo

Ljetni mitovi u koje vjerujemo

U većinu savjeta, poput onih o zaštitnim kremama i sunčanim naočalama vjerujemo, no, u kojoj mjeri su ovi savjeti provjereni?

Dolazak toplih dana i visokih temperatura donosi i stare mitove o tome kako se zaštiti od sunca i sačuvati svoje zdravlje tokom ljeta.

U većinu savjeta, poput onih o zaštitnim kremama i sunčanim naočalama vjerujemo, no, u kojoj mjeri su ovi savjeti provjereni? Ovo su neki od od najčešćih mitova povezanih sa ljetom u koje vjerujemo, a prenosi ih metroportal.hr.

Krema s faktorom 30 dvostruko je jača od one s faktorom 15

Suprotno uvriježenom mišljenju, zaštita od sunčevih zraka koju pružaju kreme ne povećava se proporcionalno s njihovim faktorom. Krema s faktorom 15 blokira oko 93 posto štetnih UVB zraka, dok ona s duplo većim faktorom blokira oko 98 posto. Kreme s vrlo visokim faktorom, poput 50, blokiraju i do 99 posto svih štetnih zraka. Ipak, vrijedi napomenuti kako ove brojke podrazumijevaju pravilno nanošenje, što u stvarnom životu često nije slučaj.

Sunčane naočale su dobar izbor za zaštitu od sunca

Ova je tvrdnja tek djelomično tačna – postoje sunčane naočale koje pružaju sasvim solidnu zaštitu od sunčevih zraka, ali većina njih koje tvrde da je imaju, bezočno lažu. Ukoliko ste svoje sunčane naočale kupili od kojekakvih preprodavača i neprovjerenih izvora, šanse da imaju UV zaštitu gotovo su ravne nuli. S druge strane, ako ste kupili naočale iz provjerenog izvora koje na sebi imaju nekakav certifikat, one će blokirati i do 99 posto štetnih zraka.

Treba pričekati barem pola sata nakon jela prije ulaska u vodu

Unatoč tome što naše tijelo nakon što unesemo hranu preusmjerava više krvi iz ekstremiteta u probavni sustav, utjecaj tog procesa na našu snagu se drastično preuveličava. Osim ukoliko niste profesionalni plivač kojem je svaka stotinka bitna, rad probavnog sustava neće bitno utjecati na vaše plivačke sposobnosti.

Neprestani ulasci i izlasci iz klimatiziranih prostora su recept za prehladu

Ovo je vrlo česti mit koji ipak nema pretjeranog temelja u stvarnosti. Nagle promjene temperature nisu ugodne tijelu i mogu izazvati čitav niz problema, ali prehlada naprosto nije jedna od njih. Prehlade uzrokuju virusi, koji se prenosi fizičkim kontaktom i zrakom. Uhvatite li se kako kišete usred ljeta, najvjerojatnije se radi o alergiji za koju ne znate da imate.