Ljeto u našem gradu

Ljeto u našem gradu

Da li je Sanski Most spreman za turiste. Naime, turistički stručnjaci opominju nastavnike i profesore, direktore škola, te roditelje učenika kako hiljade osnovaca i srenjoškolaca iz Bosne i Hercegovine svake godine odlaze na đačke ekskurzije u susjedne zemlje ili neke udaljenije zemlje, a da nisu upoznali ni svu ljepotu vlastite države.

Naglašava se, da mnogi gradovi u Bosni i Hercegovini imaju kulturnu baštinu jednako vrijednu kao i mnogi gradovi evropskih zemalja, a ne zaostaju ni po rekreacijskoj ponudi. Također, stručnjaci upozoravaju da lokalne zajednice svoju turističku ponudu moraju početi nametati domaćim turistima, prije svega mladim generacijama, što će kroz nekoliko godina početi donositi višestruke koristi. Ovo se, slobodno može odnositi i na općinu Sanski Most. Naime, svjedoci smo da tokom maja i juna veliki broj đačkih ekskurzija iz općina Unsko – sanskog kantona, ali i drugih bh gradova, posjeti grad na devet rijeka.

Djeca, umorna od puta, prvo malo odmore u gradskom parku, a potom se prošetaju preko mosta i Prijedorskom ulicom, te na kraju obavezno posjete tržne centre. Šteta, jer Sanski Most ima zaista prekrasnih turističkih destinacija, za koje učenici sa strane nažalost ne znaju ili su sa njima upoznati sa fotografija.

Na prvom mjestu to je vodopad Blihe, zatim Hrustovačka i Dabarska pećina, Banja Ilidža, izletište Dabar, vrelo Zdene itd. 

Već smo upozovavali kako nesavjesni građani ugrožavaju vodopad Blihe, a skoro isti slučaj je i sa ostalim mjestima. Ostalo je na upozorenjima. Dakle, ako se hoće i želi Sanski Most nazivati turstičkim trebalo bi svakako više uraditi, a da kvalitetne projekte i ne pominjemo.

Također, treba istaći, da veliki broj naših građana koji borave širom svijeta, ljetnje odmore provode u svome gradu. No, i oni se žale da im nisu pristupačna ili uređenja turistička mjesta. Uz to, u Sanski Most dovode i svoje prijatelje, državljene zapadnih i sklandinavskih zemalja, da im sa ponosom kažu ko su i odakle su, ali nisu u mogućnosti pokazati sve prirodne ljepote sanske općine.

S toga, već je postala suvišna priča kako turizam Bosne i Hercegovine, pa tako i Sanskog Mosta, može predstavljati značajnu privrednu granu. Ipak, prema posljednjim pokazateljima našu državu svake godine posjećuje sve više stranih turista.

Sezona je pred nama i već bi se sad trebalo početi raditi na turističkim destinacijama grada koji se simbolično zove na devet rijeka.

KOMENTARI