Ljubav u vrijeme opsade Sarajeva: Čin mladalačke zaljubljenosti zabilježen u razrušenoj Vijećnici

HomeVijestiBiH

Ljubav u vrijeme opsade Sarajeva: Čin mladalačke zaljubljenosti zabilježen u razrušenoj Vijećnici

Air Arabia od danas povezuje Šaržu i Sarajevo

Mnoštvo je priča o ljubavi za vrijeme opsade Sarajeva, ali i trenutaka koji su ostali vječno zabilježeni objektivom. Jedan takav je i romantični poljubac u razrušenoj Vijećnici.

Sarajevski publicista Esad Lukač nedavno je na svom Facebook profilu objavio fotografiju iz razrušene Vijećnice koju je snimio krajem oktobra 1992. godine.

Lukač je romantični čin zabilježio svojim fotoaparatom, od kojeg se nije odvajao skoro nikada, a “uhvatio” je trenutak mladalačke zaljubljenosti u razrušenoj Vijećnici. Nalazio se na suprotnoj strani, a imao je samo objektiv od 200 mm i nešto filma, te je uspio koliko-toliko “približiti” zaljubljeni par.

“Pokušao sam nakon rata da nešto saznam ili pronađem ovo dvoje mladih, ali nisam uspio. Mislim da je bio kraj oktobra i činilo mi se da se u ruševinama Vijećnice još osjećao miris gareži i zapaljenih knjiga, a njima to nije smetalo. Vjerovali su u ljubav i da je ovo prolazno, a da će jednog dana, Vijećnica ponovo blistati u svojim zlatnim bojama”, rekao je Lukač za Fenu.

Kaže da je u ratu nabaviti film za fotoaparat bilo teško i da se morao štedjeti svaki snimak.

“Pokušavao sam saznati samo da li su ovo dvoje mladih ljudi preživjeli sarajevsku opsadu i rat, ali nisam saznao”, kaže na kraju razgovora Lukač, čije su umjetničke fotografije snimljene širom BiH posebno prepoznatljive.

Jedan od simbola glavnog grada Bosne i Hercegovine sarajevska Vijećnica zapaljena je u noći sa 25. na 26. august 1992. godine uslijed granatiranja s položaja Vojske RS-a i gotovo u potpunosti izgorjela.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0