Logoraši obilježili Dan pobjede nad fašizmom

HomeLokalne temeSanski Most

Logoraši obilježili Dan pobjede nad fašizmom

19. APRIL Početak okupacije Sanskog Mosta

Povodom Devetog maja, Dana pobjede nad fašizmom, koji se ujedno obilježava i kao Dan logoraša u BiH, predstavnici Udruženja logoraša općine Sanski Most danas su na prigodan način obilježili ovaj značajan datum.

Logoraši u Bosni i Hercegovini, Deveti maj, Dan pobjede nad fašizmom, obilježavaju i kao svoj dan, kao podsjetnik na torturu hiljada onih koji su prošli logore u proteklom ratu.

Udruženje logoraša općine Sanski Most, kako je istaknuto ovom prilikom, i u narednom periodu nastaviće sa obilježavanjem ovog datuma, iz razloga što fašizam kao zlo još uvijek nije iskorijenjen, a o tome svjedoče događaji sa početka devedesetih godina, i masovni zločini počinjeni u periodu 1992. – 1995. godina, poručeno je sa današnjeg skupa, koji je simbolično održan ispred statue logoraša na Trgu ljiljana.

Upriličeno je i polaganje cvijeća na spisak na kojem se nalaze imena ubijenih civila u proteklom ratu, te je učenjem fatihe i minutom šutnje, odata počast svim žrtvama agresije na BiH.

Članovi udruženja logoraša iz Sanskog Mosta prisustvovali su danas i centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana logoraša, koje je u organizaciji Saveza logoraša BiH održano u Jajcu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0