instant fap

Lokaliziranje gendera: Zaposleno 250 žena, sljedeći cilj 777

Lokaliziranje gendera: Zaposleno 250 žena, sljedeći cilj 777

Među sedam općina koje su uspješno realizirale projekte kroz program Lokaliziranje gendera u FBiH je i Općina Sanski Most. Pokrenuta inicijativa općina za nastavak zapošljavanja žena.

Amer Mezetović,  koordinator Gender grupe i savjetnik načelnika Općine Sanski Most, potvrdio je za Dnevnik RTV USK da su predstavnici sedam općina, koje su učestvovale u dvogodišnjem programu “Lokaliziranje gendera u Federaciji BiH”, pokrenuli zajedničku inicijativu 777 – prvi zajednički međuopćinski program za kreiranje novih 777 radnih mjesta u naredne dvije godine, koji će biti upućen Vladi FBiH.

Ova incijatva predstavljena je na nedavno održanoj konferenciji u Sarajevu, na kojoj je zaokružen dvogodišnji program Gender Centra Federacije i Holandske organizacije za razvoj SNV,  uz finansijsku podršku globalnog UN Women Fonda za ravnopravnost spolova. Kroz program je u sedam općina podržano po dva projekta, a za vrijeme trajanja programa otvoreno je više od 250 radnih mjesta za žene. Iz USK učestvovala je jedino Općina Sanski Most sa udruženjima LAG Una-Sana i Terra Sana su kroz svoje projekte kreirali, dizajnirali i uspješno plasirali na bh. tržište autohtone proizvode poput eteričnih ulja i suvenira.

U narednom periodu općine kroz svoje gender akcione planove planiraju nastaviti saradnju i realizaciju projekata na političkom osnaživanju žena sa naglaskom na ruralna područja.

KOMENTARI