instant fap

Lord of the Dance večeras u Zetri

Utemeljitelj Lord of the Dance proslavljeni je plesač i koreograf Michael Flatley, zabilježen u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najbrži irski step dancer svih vremena.

Fenomen irskoga plesa i muzike već je odavno zavladao svjetskim pozornicama, a Lord of the Dance predstavljaju najveću planetarnu atrakciju takve vrste, čiji kvalitet i popularnost teško da su ostvarivi nizu programski sličnih, manjih plesnih grupa. Upravo jedna ovakva manifestacija večeras će se desiti u našem glavnom gradu, u dvorani Zetra, tako da će sarajevska publika moći uživati u vrhunskom nastupu Irskih plesača.

Izvan okvira trendovskim fenomenima

Utemeljitelj Lord of the Dance proslavljeni je plesač i koreograf Michael Flatley, zabilježen u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najbrži irski step dancer svih vremena. Prvi veliki uspjeh grupa je ostvarila 1997. nastupajući na dodjeli Oskara, a odmah potom upriličena je svjetska turneja koja je te godine oborila sve rekorde posjećenosti. Brojni daljnji uspjesi, utemeljeni na izvođačkoj perfekciji i spektakularnosti, koji su se nesmanjenom žestinom nastavili nizati sve do danas, govore u prilog činjenici kako su Lord of the Dance daleko izvan okvira bilo kakvih trendovskih fenomena.
Danas postoje četiri trupe Lord of the Dance. Prva nastupa na evropskim pozornicama, druga obilazi SAD, treća posjeduje stalni angažman u Las Vegasu, a četvrta održava predstave u Disney Worldu na Floridi.

Sve pod budnim okom Michaela Flatleya

Zanimljivo je napomenuti kako Lord of the Dance drže rekord poznate londonske Wembley Arene, nastupajući na njenoj pozornici 21 dan za redom. Soundtrack sa originalnom muzikom iz predstave kao i njen video-snimak prodati su do danas, širom svijeta, u nekoliko miliona primjeraka.
Razglas i cjelokupna scenografija s kojim će Lord of the Dance večeras nastupiti u BIH bit će dovezeni u velikim šleperima. Za svaki nastup potrebno je preko 100 kilometara kablova, kao i 20 tona opreme koja se mora objesiti na strop dvorane.
Treba napomenuti kako je prosječna dob plesačica i plesača 22 godine, te da se svi oni nalaze pod budnim okom Michaela Flatleya, što znači najveći mogući profesionalizam, kao i potpuno, strastveno predavanja plesu i muzici.

KOMENTARI