instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

Loša godina za pčelare, raduje povećan interes za pčelarstvom

Loša godina za pčelare, raduje povećan interes za pčelarstvom

Udruženje pčelara „Sana med“ održalo je redovnu godišnju skupštinu. Pored podnošenja izvještaja o radu za 2020., i predstavljanja plana rada za ovu kalendarsku godinu, na sjednici su razmatrana i ostala pitanja koja su vezana za razvoj i unaprijeđenje pčelarstva na području naše općine. Prošlogodišnja sezona za pčelare na području Sanskog Mosta, zbog loših vremenskih prilika bila je izrazito nepovoljna.

Sanski pčelari kažu da se ne pamti ovako teška godina, što je sve zajedno uticalo na smanjen prinos meda. Teškoj godini dodatno je doprinijela i pandemija koronavirusa, koja je zbog uvedenih ograničenja otežavala aktivnosti pčelara, ali i kao i u ostalim granama poljoprivrede, negativno uticala na proizvodnju, prodaju i potražnju meda na tržištu.

Udruženje pčelara „Sana med“ je jedino udruženju pčelara na području sanske općine, koje se može pohvaliti da je u prošloj godini zabilježilo porast članstva i trenutno broji preko 130 aktivnih članova, što govori da na području općine Sanski Most i dalje vlada veliki interes za pčelarstvom, i pored svih negativnih uticaja i otežavajući okolnosti koji su posebno obilježile proteklu godinu.

KOMENTARI