instant fap

Loša situacija u bh. medijima, novinari izloženi političkim i finansijskim pritiscima

Loša situacija u bh. medijima, novinari izloženi političkim i finansijskim pritiscima

Situacija u medijima u Bosni i Hercegovini je loša, kao i uslovi rada novinara, koji su izloženi pritiscima kako političkim tako i finansijskim, upozorila je Milkica Milojević, predsjednica Udruženja “BH novinari”.

Milojević je u izjavi novinarima u Banjoj Luci istakla da sve ovo ne smije da bude opravdanje i da novinari kao građani i profesionalci u ovom poslu moraju da se bore za kvalitet rada i da pruže više u korist građanima.

Da nema slobode medija u RS-u i cijeloj BiH, gdje najviši funkcioneri otvoreno vrijeđaju i prijete novinarima, ukazao je predsjednik banjalučkog Kluba novinara Siniša Vukelić.

-Ne može se govoriti o slobodi medija u zemlji u kojoj predsjednik RS-a već godinu i po ne dozvoljava ekipi jedne od najvećih televizija da da uđu u Palatu Republike, te tjera iz tog objekta neke novinarke, ministar sigurnosti BiH otvoreno napada novinare javnog servisa, te gdje se obračunavaju vulgarnim riječima i uvredama s medijima…- rekao je Vukelić.

Smatra da je za pohvalu da je istraživanje pokazalo da više od 70 posto ispitanih građana vjeruju medijima, a najmanje političarima, koje i krive da vrše najveći pritisak na medije.

Da je Bosna i Hercegovina, po pitanju slobode medija u „slobodnom padu“ i da se ta situacija pogoršava, upozorila je i Tanja Topić, šefica banjalučkog ureda Fondacije Friedrich Ebert u BiH.

Ona je rekla da istraživanje „Freedom House's“ pokazuje pad kada je u pitanju nezavisnost medija.

-Stoga je BiH dosegla onu granicu zemalja koje svrstavamo u djelimično slobodne i to je veliki poraz, jer smo iz godine u godinu postajali sve lošiji – rekla je Topić.

Povodom Međunarodnog dana slobode medija, Fondacija Friedrich Ebert u BiH i Udruženje BH novinari – Klub novinara Banja Luka organizirali su prezentaciju istraživanja i debatu o temi “Medijske slobode u BiH u 2016. godini”.

KOMENTARI