instant fap

Ljeto na Sani: “Maheri” u malom parku

U sklopu manifestacije „Ljeto na Sani 2012“, sinoć je u malom parku na Zdeni održana  pozorišna predstava „Maheri“ u izvedbi Gradskog pozorišta Živinice.

Radi se o satiričnoj drami nastaloj prema tekstu domaćeg autora Zlatka Jugovića, a koju je režirao Murat Hasanagić. Predstava Maheri, koja u svojoj radnoj verziji nosi naziv „Tečić iz Amerike“, svojevrsni je komični igrokaz u izvedbi dugogodišnjih glumaca i doajena Gradskog pozorišta iz Živinica Murata Hasanagića, Suada Avdagića i Zlatka Jugovića, na kraju je nagrađena velikim aplauzom od strane sanske publike koja je sinoć ispunila prostor ispred ljetne pozornice malog parka na Zdeni.

Prema riječima direktora ove teatarske kuće Suada Avdagića, riječ je o predstavi koja se po svojoj žanrovskoj formi može svrstati u savremene komedije. „Maheri su, ustvari,  likovi sa margine društa koji ciljano odabiru naivne žrtve, kako bi samo, na njima svojstven način, lako stekli veliku zaradu na  prevarama. Njihova priča je lepršava, puna nenadanih komičnih obrta i duhovitih ruganja, tako da u ispletenu paukovu mrežu i zabačenu udicu nemoćnog, ostarjelog ali i navodno bogatog „Tečića iz Amerike“ mnogi nasjedaju i ostaju kratkih rukava“, istakao je Suad Avdagić, koji je i sam protagonist ove predstave.

Gradsko pozorište Živinice je osnovano 1974. godine, i dugo godina je bilo najveće amatersko pozorište u državi. Pred početak rata imali su status poluprofesionalnog pozorišta, da bi u vremenu poslije rata, angažovanjem velikog broja mladih glumaca sa završenom akademijom, počelo raditi kao profesionalno pozorište. Nešto više od 350 glumaca je igralo u predstavama koje je pripremilo živiničko pozorište u prethodnih 40 godina. Tokom svog postojanja izvedeno je više od 100 premijera i približno 700 repriza.

Po statističkim podacima, predstave ovog pozorište je vidjelo nešto više od 250 hiljada ljudi. Gradsko pozorište Živinice je igralo u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ali i izvan granica bivše države. Zahvaljujući pozorištu, Živinice su također postale poznate kao i „festivalski grad“.

KOMENTARI