Maida Dubica: Pismo tebi

HomeBlog

Maida Dubica: Pismo tebi

„Bićeš moja“ (Rifet Hozanović)

Tihi povjetarac miluje usnulu travu i razgranate grane drveća. Ptice izvode poseban nebeski ples. Izađoh među to čarobno prostranstvo i zatvorih teška, drvena ulazna vrata. Čulo se par škripavaih jecaja. 

Sjedoh na oronulu drvenu klupu ispod rascvijetale krošnje, nevješto otrgnuh list papira iz debelog, starog rokovnika i krenuh pisati. Prijatelju moj, pišem ti pod navalom misli izazvanom brojnim nedavnim događajima, ali o njima ću ti pisati drugom prilikom.

Sada ću ti reći o svemu što mi je preokupiralo misli i srce zadnjih par dana. Prijatelju moj, Sve na svijetu ima svoju svrhu, svoju namjenu.Sve je naizgled harmonično, skladno ali opet samo po sebi različito. Svijet bi bio tako sumorno i dosadno mjesto za život da smo svi isti, da smo svi jednaki.To je znak zar ne? Prijatelju moj, pogledaj prirodu, pogledaj čovjeka. Svako je na sebi svojstven način, jedinstven, poseban. 

Svako ima svoje mjesto pod suncem predodređeno samo njemu i nikom drugom. Prijatelju moj, ne uspoređuj se sa drugima, nikada. To je najgore što možeš uraditi za sebe. Svako od nas ima svoju svrhu, svoju namjenu koja mu je unaprijed određena i zapisana. Ničiji put nije isti, ni moj, ni tvoj, zato prestani davati važnost nebitnim stvarima. Usredotoči se na svoje životno djelo. 

Prijatelju moj, život je lijep i baš zato vjeruj, vjeruj da se trud na kraju dana uvijek isplati. Neko mi je jednom prilikom rekao: “Bog cijeni trud, a ne rezultat.” Neka ova rečenica bude vodilja u tvom životu koja će ti pokazati put u najmračnijim danima.

Zalaganjem i ispravnim postupcima doprinosiš vlastitom napretku. Prijatelju moj, ono što ti se desilo i što će se desiti nije ništa u podređenju sa snagom koju nosiš u sebi. I za kraj, postani ono što si oduvijek htio biti. 

Do idućeg puta, Maida.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: