Majke Srebrenice o usvajanju rezolucije: Hvala vam prijatelji!

HomeVijestiBiH

Majke Srebrenice o usvajanju rezolucije: Hvala vam prijatelji!

Velija Hasanbegović, tihi revolucionar

Majke Srebrenice oglasile su se putem Twittera nakon što je Skupštine Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Majke Srebrenice se nalaze u Crnoj Gori, gdje su se sastale sa Milom Đukanovićem, predsjednikom Crne Gore, a posjetile su i kancelariju Bošnjačke stranke, koja je inicirala Rezoluciju o Srebrenici u crnogorskoj Skupštini.

U rezoluciji, za koju je večeras glasalo 55 zastupnika u Skupštini Crne Gore, dok je protiv bilo njih 19, navodi se da Skupština Crne Gore:

1) najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici;

2) potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti;

3) zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici;

4) proglašava 11. jul Danom sjećanja na žrtve Srebrenice;

5) potvrđuje riješenost države Crne Gore, punopravne članice NATO alijanse, da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti;

6) poziva nadležne institucije na sprovođenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti;

7) izražava saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i poziva sve susedne države da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima.

Također, prihvaćen je amandman da Skupština Crne Gore ne kvalifikuje nijedan narod, ni srpski, ni hrvatski ni bošnjački kao genocidni, već je odgovornost isključivo individualna.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: