instant fap
Naslovnicainmedia danas

Mali Svijet (prepun) Mašte #doziviBiH

Mali Svijet (prepun) Mašte #doziviBiH

Malo sam se zabrinula kad sam skontala koliko dugo poznajem Maju i njen Mali Svijet Mašte; nemojte me shvatiti pogrešno, ne mislim nešto loše zbog činjenice da se poznajemo godinama već koliko su brzo iste prošle i da ja već uveliko gazim tridesetu a da tog nisam svjesna.

Da, da, 2021 ravno trideset. Bljak.

Prije XY godina u vrijeme kad smo skoro pa tek saznali šta je to Facebook, ja sam (pro)našla Mali Svijet Mašte, zaljubila se u u crnu trakicu za kosu sa cvijetom i biserima, javila se da pitam koliko košta, kupila i tu sve počinje. 

Kupila sam još jednu trakicu pa naušnice, pa traku za glavu pa smo popile jednu kafu, dvije, tri… Zato što je moja avantura sa kupovinom od malih, lokalnih kreativaca počela sa Majom, zato počinje i #doziviBiH.

Upravo je Mali Svijet Mašte bio “okidač” da se sve više zainteresujem za priču lokalnih kreativaca; šta je to sve što mogu da naprave, urade i na koji način… Ta znatiželja nije jenjavala već se samo povećavala, iz dana u dan. 

Ko je Mali Svijet Mašte?

Maja Novak Matić – majka, supruga, sestra, preduzetnica i nesuđena doktorica.

Tad nekad kad smo se upoznale, imenjakinja je bila student Medicinskog fakulteta. Kad je pitate kako je došla na ideju izrade nakita odgovor je uvijek isti a to je da ne zna. 

Njeno “neznanje” traje već deceniju a ona se sa trakica i naušnica prebacila na izradu torbi koje su još uvijek i ostaće njen zaštitni znak. Tokom godina je bilo različitih uspona i padova; posla je bilo pa nije, stvari su se odvijale po planu pa nisu. Studiranje je bilo primarno a Mali Svijet Mašte dodatno okupiranje. Bilo je teških i težih trenutaka, priče o odustajanju i odlasku negdje dalje ali ipak, Mali Svijet Mašte je još uvijek tu. 

To više nisu samo naušnice, trakice za kosu i torbe. Maja je svoju priču gradila iz godine u godinu, proizvod po proizvod da bi danas bila tu gdje jeste i to što jeste –  brend. Maja je Mali Svijet Mašte i Mali Svijet Mašte je Maja koju zna cijela Banja Luka. Svakodnevni rad, trud, zalaganje i kreativnost su doveli i do potpuno novih stvari; Mali Svijet Mašte linija odjeće a odnedavno i posebna linija za djecu.

Od studentskog džeparca do preduzetništva

Počelo je davno i skromno, tek toliko da zaradi svoj džeparac a pretvorilo se u ozbiljan porodični posao u koji Maja i suprug Stefan svakodnevno ulažu. Kad i ako ne rade, vrijeme provode sa ćerkom Anastasijom a zbog koje je mama Maja pokrenula i liniju odjeće za djecu.

Kako kaže, nekad je bio samo hobi, pa dodatna aktivnost a dolaskom Anastasije je shvatila da je Mali Svijet Mašte sve i da mora da opstane. Ona i suprug Stefan su se odlučili baviti samo i isključivo razvojem posla, napustili neke sigurne luke i upustili se u avanturu koja traje. I (po)trajaće.

Da, nije lako. Nije bilo lako prije 5 godina kad su bila iole ljepša vremena a naročito nije lako sad kad nas je kolektivno snašao belaj iz kog pokušavamo da se izvučemo i koji pokušavamo nekako da sažvačemo. 

Biće bolje. Mora.

Ma koliko bilo prednosti u tom da radite nešto kreativno i nešto što volite, u isto vrijeme izaziva puno više stresa nego kad “radite za nekog drugog” a Maja i mnogi drugi o tom mogu da vam pričaju danima.

Sa svakim novim buđenjem dolazi zahvalnost ali i brige kako kroz još jedan dan, sedmicu, mjesec pa i godinu Hoće li biti dobro, loše ili bolje?

Maja je svoj Mali Svijet Mašte gradila korak po korak, godinu po godinu i danas je tu gdje jeste a biće i više od tog. Da li se susretala sa preprekama? Naravno. Da li je razmišljala i kolebala se o nastavku? Naravno. Da li je odustala? Nije. Svaki posao u koji uložite sebe 100% ne smije da omane; ako omane onda niste dali SVE ono što možete i što jeste jer se rad i trud na kraju dana moraju isplatiti. Jeste teže i sporije ali i trajnije od bilo kog instant uspjeha. Osim ako dobijete LOTO pa postanete milioner i živite od kamate u banci do kraja života.

Ukoliko ne znate šta pokloniti nekoj dragoj osobi u ovo praznično vrijeme, predlažem da bacite pogled na Instagram profil  ili Facebook.

Sigurna sam da ćete u moru predivnog pronaći nešto a pravi izazov će biti to da ostanete na samo jednoj kupljenoj stvari.

KOMENTARI