instant fap

Manifestacija “Galaja 2012”

Manifestacija  «Galaja  2012», kojom se obilježavaju majski dani stradanja i otpora u općini Sanski Most iz 1992.  godine, ove godine nizom prigodnih sadržaj će se održati  od 31. maja do 2. juna u Mjesnim zajednicama Hrustovo i Vrhpolje. Organizacioni odbor za obilježavanje ovog značajnog datuma, na današnjem sastanku je utvrdio program obilježavanja ove trodnevne manifestacije, koja se održava pod pokroviteljstvom Općine Sanski Most, a prema Odluci Općinskog vijeća o obilježavanju značajnih datuma i manifestacija.
U četvrtak, 31. maja, u 10 sati održaće se sat historije na šehidskom spomen obilježju u Hrustovu u znak sjećanja na 188 ubijenih civila ovoga kraja koji su stradali krajem maja i početkom juna 1992. godine, te četiri poginula pripadnika Armije BiH.  Nakon toga će brojne delegacije i građani položiti cvijeće i na mjesto pogibije Hadži Almasa Zukića. Isti dan u 11 sati na Vrhpoljskom mostu  održaće se prigodan program, te će se učenjem fatihe i  simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Sanu sa ovoga mosta još jednom odati počast nevino ubijenim civilima mjesnih zajednica Vrhpolje i Hrustovo.
Za zločin počinjen na Vrhpoljskom Mostu, Sud BiH je osudio Jadranka Paliju, pripadnika Šeste krajiške brigade vojske Republike Srpske, na 28 godina zatvora. Zatim će se položiti cvijeće na spomen ploču šehida Ismeta Hepića iz Cazina, koji je u operacijama oslobađanja Sanskog Mosta poginuo kod Vrhpoljskog Mosta. U 11 sati i 30 minuta  u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Sanski Most na šehidskoim mezarju u Vrhpolju će se proučiti tehvid i održati prigodan vjerski program za civilne žrtve terora i poginule borce Armije BiH.
U petak, 1. juna, općinske i boračke organizacije Sanskog Mosta će posjetiti šehidska mezarja i spomen obilježja i to: u 09:30 spomen obilježje Kenjari, zatim u 10.00 sati mezar generala Mehmeda Alagića u Fajtovcima, u 11:00 sati mjesto pogibije Beće Buljubašića na Grmeču, te u 12 sati šehidsko mezarje Humci u Bihaću. U petak će se u 19.30 u staroj Gradskoj vijećnici na Trgu ljiljana održati svečana akademija na temu „Dani otpora općine Sanski Most“.
U subotu, 2. juna, u 14 sati će se održati centralni skup na Galaji, za koji će biti pripremljen bogat kulturno – zabavni  program. Taj dan sa početkom u 10 sati će se održati i tradicionalni malonogometni turnir, a u 13.30 će se položiti cvijeće na spomen obilježje Sauda Keranovića.
Na današnjem sastanku Organizacioniog odbora manifestacije „Galaja 1992 –  2012“ je naglašeno, da će se putem medija i plakata uputiti Javni poziv građanima sanske i susjednih općina, te se uručiti pozivnice visokim zvanicama iz Unsko – sanskog kantona, Federacije i države BiH.