instant fap

Manja proizvodnja mlijeka

Manja proizvodnja mlijeka

Proizvodnja mlijeka na području Unsko-sanskog kantona u ovoj godini smanjena je u odnosu na proteklu godinu, ali se može reći kako je trend smanjivanja obima u poslednjih nekoliko mjeseci zaustavljen, kaže predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika Unsko sanskog kantona,  Husein Selimović.

On ističe kako oko sedamdeset posto ukupne poljoprivredne proizvodnje u Unsko sanskom kantonu odnosi se na ovu granu proizvodnje. Naš kanton je prvi po proizvodnji mlijeka u Federaciji BiH i naša proizvodnja čini četrdeset posto ukupne proizvodnje u ovom entitetu.“, istakao je Selimović. Prema njegovim riječima, negativni trend proizvodnje mlijeka uzrokovan je nizom faktora, a u poslednje vrijeme, kako tvrdi, učestali su slučajevi da proizvođači mliijeka smanjuju broj grla ili čak potpuno gase proizvodnju. Selimović smatra da je glavni uzroci ovakve situacije niska otkupna cijena mlijeka te konstantno odbijanje otkupljivača i prerađivača mlijeka da je povećaju. Selimović ističe kako su ovdašnji poljoprivredni proizvođači izuzetno nezadovoljni politikom Ministarstva za poljoprivredu FBiH i resornog ministra Jerka Ivankovića Lijanovića.

Prema mišljenju ovdašnjih poljoprivrednika,  ministar Lijanović protežira pojedine kantone i poljoprivredna udruženja te da je u svemu tome najviše na gubitku Unsko sanski kanton i ovdašnji poljoprivredni proizvođači. Poljoprivrednici se u narednoj kalendarskoj godini nadaju značajnijoj podršci od strane vlasti, a konkretno kada je riječ o Sanskom Mostu, nadaju se realizaciji projekta osnivanja revolving fonda koji bi, kako smatraju, značajno unaprijedio sektor agrara na području sanske općine.

KOMENTARI