Marija s Balkana otišla u Švedsku, tamo izdržala 30 dana: ‘Evo šta me šokiralo‘

HomeVijestiRegion

Marija s Balkana otišla u Švedsku, tamo izdržala 30 dana: ‘Evo šta me šokiralo‘

Građanima BiH od ponedjeljka zabranjeno putovanje u Švedsku

Švedska je oduvijek slovila za raj i jedna od destinacija u koju Srbi, ali i ostali iz bivše SFRJ rado odlaze u potrazi za nekim boljim životom i životnim uvjetima. 

Ipak, svjedočenje jedne Srbijanke koja je tamo provela mjesec dana govore drukčije, piše Stil.

Prema njenim riječima, ljudi s ovog područja se teško uklapaju u život i pravila koja tamo važe.

“Njihov i naš mentalitet je potpuno drugačiji i pravi je izazov prilagoditi se životu tamo”, rekla je ona.

Marija je otišla iz Srbije u Švedsku u nadi da će svojim radom osigurati stabilna novčana primanja i siguran život.

Međutim, nije joj trebalo dugo da se san o Švedskoj kao jednoj od obećanih i idealnih zemalja sruši preko noći.

Naime, ona kaže da morate raditi dva posla kako biste osigurali pristojan život. Što se tiče minimalne cijene rada, kaže da je individualno, i da su Šveđani povlašteni u odnosu na strance.

Kaže i da je u slučaju bolesti ili spriječenosti za rad jako teško srediti neka socijalna primanja, a čak i kad ih sredite socijalne službe gledaju kako da vam to ‘zakinu’. Ono što je najviše šokiralo je odnos prema gostima, a ovu priču je potvrdilo i nekoliko korisnika društvene mreže Reddit.

Šveđani nisu nimalo gostoljubivi. Ukoliko se nađete u njihovoj kući u vrijeme ručka, oni vam neće ponuditi da sjednete s njima za stol. Uredno će završiti svoj obrok pa onda posvetiti vrijeme vama. Također, kućne posjete su veoma rijetke, a ukoliko se i dogode, ne očekujte da će vas dočekati pun stol hrane.

Kada prave proslavu, svaki gost sa sobom ponese ono što želi pojesti i popiti. I tako je u većini obitelji. Iako je na Balkanu normalno da kada prijatelji vaše djece dođu u posjet, vi iznesete hranu, u Švedskoj je to nezamislivo.

Ovakvo ponašanje je za većinu ljudi, a naročito porijeklom s ovih prostora, izrazito čudan vid gostoprimstva. Čak i oni koji desetljećima žive u ovoj zemlji na takve stvari se teško navikavaju.

Više od 100 godina na Švedsku se gledalo kao na dobro mjesto za život, a jedan ‘screenshot’ ih je uništio“, navodi se u jednom tweetu, piše Stil.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0