Markešić: Od SDP-a tražimo objašnjenje promjene političke platforme

HomeBiH

Markešić: Od SDP-a tražimo objašnjenje promjene političke platforme

U BiH 818 novozaraženih uz 73 smrtna slučaja
Ne iznenađuje politika oba HDZ-a, koji su svojom katastrofalnom i licemjernom politikom sveli hrvatski narod na nacionalnu manjinu i prosjački štap, izgubivši više od polovice naroda i teritorija na kojem je živio kao svoj na svome, stoji u saopćenju

Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNVBiH) smatra da promjene vlasti moraju biti zasnovane na moralnim kriterijima, Ustavu i zakonu. HNVBiH je razgovaralo o sadašnjim aktualnim političkim promjenama i u priopćenje za javnost navodi da se “nalazimo u vremenu velikih političkih promjena u svijetu i kod nas koje su potrebne, korisne i dobre, ako vode boljem općem dobru kao glavnom cilju političkog djelovanja”.
HNVBiH ističe da je od početka bio civilna udruga koja traži i prihvaća promjene koje imaju taj moralni kriterij i cilj u svom djelovanju od početka do danas.

U tom smislu izražava svoju zabrinutost što se u sadašnjim prilikama ne vidi transparentno provođenje političkih promjena prema tom kriteriju i cilju.

– Pritom nas ne iznenađuje politika oba HDZ-a, koji su svojom katastrofalnom i licemjernom politikom sveli hrvatski narod na nacionalnu manjinu i prosjački štap, izgubivši više od polovice naroda i teritorija na kojem je živio kao svoj na svome, stoji u saopćenju.

Njima je, kako se dodaje, već odavna besmisleno i uzaludno razumno govoriti.

– Međutim, iznenađuje nas sada posebno stranka SDP koja je bila znak nade za izgradnju BiH kao demokratske, pravne, pravedne i sekularne države na putu u euroatlansku integraciju i u Evropsku uniju, navodi HNVBiH.

HNVBiH  je bio dao svoju podršku izbornoj platformi SDP -a i koaliciji koja se formirala na toj platformi, u tom ostaje dosljedno u svom političkom djelovanju i očekuje jasnije objašnjenje promjene te političke platforme.

– To je, po našem mišljenju, potrebno ne samo zbog izlaza iz sadašnje političke blokade nego i radi vjerodostojnosti socijaldemokratske ideje i politike u budućnosti BiH. Zato sadašnje promjene želimo ozbiljno i kritički pratiti i u njima aktivno sudjelovati kao što smo to i do sada slobodno i odgovorno činili, dodaje HNVBiH.

HNVBiH, dakle, podržava napredak u promjenama, ali zasnovan na moralnim kriterijima općeg dobra, te poštivanju Ustava i Zakona BiH, navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik HNVBiH Luka Markešić.