instant fap

“Maršal” blokirao SDP: Zaustavljeno imenovanje Upravnog odbora FTV

Cazinski Maršal, nakon što ga je Hamdija Lipovača izbacio iz SDP-a, današnjom je spremnošću da svoj glas pridruži SDA-ovoskom zahtjevu za aktiviranjem mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa uspio zaustaviti potvrđivanje privremenog Upravnog odbora RTVFBiH. Nova odluka u Domu naroda slijedi za sedam dana

 domnaroda

KRAJIŠKA OSVETA/Ekrem Prošić Maršal, u znak osvete za izbacivanje iz SDP-a od strane Hamdije Lipovače, zaustavio imenovanje provremnog Upravnog odbora RTVFBiH

Iako se očekivalo da će potvrđivanje privremenog Upravnog odbora RTVFBIH biti formalnost u Domu naroda FBiH, današnja se sjednica, na kojoj se ovo trebalo dogoditi, pretvorila u pravu dramu. Naime, Klub Bošnjaka predvođen SDA-ovskim poslanicima u ovome domu bio je spreman da pokrene pitanje zaštite vitalnog interesa u slučaju da se na sjednici stavi na glasanje potvrđivanje privremnog UO RTVFBiH. SDA je, zajedno sa jednim poslanikom iz NSRB, imala 10 glasova, ali za aktivranje mehanizma zaštite nacionalnog interesa potrebno je minimalno 12 glasova. Dva nedostajuća glasa našli su u odbjeglom članu SDP-aHanki Vajzović, ali i Ekremu Prošiću Maršalu iz Cazina.

Za slučaj Vajzovićke se zna ali je ovdašnjoj javnost promakao sukob između Hamdije Lipovače i Ekrema Prošića, koji traje već mjesecima i koji je razlog Prošićevom otkazivanju lojanosti svojoj već bivšoj političkoj partiji u Domu naroda FBiH.

Tako je prije desetak dana Prošić, inače i poslanik u Skupštini Unsko-sanskog kantona, zvanično izbačen iz partije SDP. Kako  su tada naveli u ovoj stranci, Prošić je svojim postupcima kršio programska načela i ciljeve, te štetio ugledu SDP-a BiH.

– I nakon više usmenih upozorenja, Ekrem Prošić je svojom samovoljom i neposluhom i dalje nastavio kršiti stranačku disciplinu i djelovati protiv odluka organa SDP-a BiH, od samovoljne političke podrške Nezavisnoj listi CSD za Općinsko vijeće Cazin i kandidatu SDA za načelnika općine Cazin, do istupanja u Skupštini USK-a, kojima djeluje protivpartijski. Definitivnu odluku o isključivanju Prošića iz SDP-a donijeli smo nakon posljednje sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona, na kojoj se Prošić javno priklonio stavovima SDA USK-a, te Mirvetu Beganoviću i Elviri Abdić Jelenović u njihovu pokušaju rušenja Rebalansa budžeta USK-a, kako bi svjesno blokirali funkcioniranje Kantona, te doveli do nemogućnosti isplate plaća budžetskim korisnicima. Takvo djelovanje, direktno usmjereno protiv dobrobiti 300.000 građana, SDP USK-a nije mogla tolerirati, te svojom jednoglasnom odlukom isključujemo Ekrema Prošića iz članstva SDP BiH, stoji u saopćenju SDP-a.

SDP USK-a je tada obavijestio javnost da Ekrem Prošić više ne zastupa interese SDP BiH, te se unaprijed ograđuje od svih njegovih budućih istupa. U SDP-u su također Ekrema Prošića javno pozivali da, kao moralni čin, vrati poslanički mandat SDP-u BiH.

Bolje upućeni znaju da iza ove odluke i saopćenja stajao Hamdija Lipovačaa koji je duže vrijeme želio da eliminiše Prošića iz SDP-a. Prošić je tada izjavio kako  je ovu odluku i očekivao obzirom na, kako kaže, njegovo konstantno upozorenje da ova stranka ide strmoglovo u ponor, zahvaljujući prije svega Lipovači.

– Javnost je upoznata sa svim dešavanjima oko i unutar ove političke partije, da je samovolja i diktatura Lipovače i konačni krah SDP-a. Upozoravao sam i sve sam činio sa drugima koji isto misle kao ja, da spasimo SDP na našem Kantonu, ali to više nije bilo moguće. Nakon što sam obavijestio javnost da je Lipovača zaposlio, kako u Vladi, javnim i drugim ustanovama i vladinim agencijama preko 500 ljudi, a sve na teret budžeta USK-a, tada je i pokrenut neviđeni scenario protiv mene. Stojim i dalje iza svih svojih riječi i rada, i nije me zabrinula ova odluka o isključenju iz ove političke partije kojoj sam časno služio. Ja svoje mišljenje nisam djelio nisakim, pa ni sa poslanicima iz DNZ-a od kojih su neki glasali za rebalans budžeta umjesto mene, a pod kojim su uslovima to činili predstavnici DNZ-a i zašto kao opoziciona stranka podržavaju Lipovaču, uskoro će se sigurno znati. Rebalans budžeta sigurno nema nikakve veze za korisnike budžeta i nije tačno da je usmjereno protiv dobrobiti 300.000 građana, već usvajanje rebalansa budžeta ima za cilj da prekrije prljave rabote premijera i Vlade u cjelini, čiji će čin kasnije doći pod lupu javnosti, isticao je tada Ekrem Prošić.

Krajiška osveta za SDP stigla je na današnjoj  sjednici Doma naroda FBiH. Saznaje se i da se Prošić priklonio grupi oko Željka Komšića koja planira da pravi novu političku stranku.

Tako je sa svoja dva glasa u Domu naroda FBiH Komšić dobio priliku da pokaže svoj politički značaj i da utiče na priču o tome ko će u budućnosti upravljati RTV-om FBiH. Inače, sjednica Doma naroda je prekinuta prije glasanja, pa će se tek u narednim danima vidjeti kojem političkom carstvu će se prikloniti Komšić, Prošić i Vajzovićka.  I za koga će glasati.

KOMENTARI