instant fap
NaslovnicaBiH

Matematička panika u centrali SDP-a: kako do obećane većine?

Matematička panika u centrali SDP-a: kako do obećane većine?

Od rekonstrukcije Vlade FBiH – nema ništa?! Hoće li SDP još jednom prevariti HDZBiH, a ovaj put i SBB?

Od kada je prošloga petka, 1. juna/lipnja, postignut sporazum SDP-a i SBB-a o suradnji u centrali Socijaldemokratske partije (bivšoj zgradi CKSKBiH) u Alipašinoj ulici u Sarajevu, vlada prava panika – kako dogovoreno provesti u djelo. Posebice na razini Federacije Bosne i Hercegovine. Najtraženija roba u SDP-u, naime, od toga trenutka postali su papir, olovka i digitron. Zbraja se, oduzima, kalkulira, ali parlamentarne većine nema, pa nema.

A probaju se razne opcije, varijante i solucije. Nijedna ne može biti (s)provedena.
Nakon što je utvrđeno da se SDA neće samostalno povući iz Vlade FBiH i da potpredsjednik iz te stranke Mirsad Kebo predstavlja problem za donošenje odluka o razrješenju dosadašnjih i imenovanju novih ministara u federalnoj Vladi, pristupilo se novoj ideji.

Misija nemoguće

Opozvati, odnosno smijeniti Kebu i predsjednika FBiH Živka Budimira, inače, kadra HSP-a BiH. Jer, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, osim SBB-u, obećao je da će u federalnu vlast ući i HDZBiH, a s njim i HDZ 1990.

Međutim, od svega toga neće biti ništa. Tako će SDP još jednom prevariti HDZBiH, a ovaj put i SBB. Od rekonstrukcije Vlade FBiH – definitivno – nema ništa! Samim tim, neće biti ništa ni od rekonstrukcije Vijeća ministara BiH jer to HDZBiH uslovljava istim i na federalnoj razini – Vlade FBiH. Evo zašto.

Kao i esdepeovci, uzeli smo papir, olovku i digitron i uvjerili se da je nova parlamentarna većina na razini FBiH nemoguća, isto kao i opoziv predsjednika i dopredsjednika FBiH Budimira i Kebe. Jer, ni HSP, a niti NSRB, jednako kao SDA, nemaju namjeru sami odstupiti sa vlasti.

Naprosto ne postoji nikakva mogućnost da se osiguraju dvije trećine potpisa podrške zastupnika u Predstavničkom (66), odnosno Domu naroda (39) Parlamenta FBiH kako bi se pokrenuo postupak za opoziv dva od tri čelnika izvršne vlasti u FBiH.

Oslobođenje doznaje kako su zastupnici HDZ-a BiH, njih 12, u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH dobili naputak da “ni po koju cijenu” ne smiju potpisati zahtjev za opoziv Budimira i Kebe jer bi na taj način “priznali legitimitet predsjednika FBiH kojeg pokušavaju osporiti već više od godinu”. Isto se, vjerovatno, odnosi i na tri zastupnika HDZ-a 1990 koji djeluju u sadejstvu sa HDZ-om BiH.

Osim toga, u HDZ-u BiH su stava i kako ta stranka ne smije napraviti ono što je njima učinio SDP prije godinu – poslati u opoziciju stranku (SDA) koja je dobila najviše glasova birača Bošnjaka u BiH na općim izborima 2010. (SDP se i sam predstavlja kao multietnički) i zamijeniti je SBB-om.

A i sa HDZ-om BiH i HDZ-om 1990 savez SDP – SBB na razini FBiH mogao bi računati na svega (maksimalno) 60 od potrebnih 66 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nužnih za zahtjev za opoziv predsjednika i dopredsjednika FBiH. I to uz uvjet da im se u njihovim namjerama priključe po jedan zastupnik SNSD-a, a-SDA, te dva samostalna – Safet Halilović i Spomenka Mićić.

Kako ideja o opozivu dva čelnika u FBiH nije moguća i (s)provodiva, u HDZ-u BiH znaju i zbog činjenice da se o takvom postupku mora očitovati Ustavni sud FBiH koji zahtjev može prihvatiti samo ako su, u ovom slučaju, Budimir i Kebo napravili povredu Ustava FBiH, što je teško dokazati.

No, istodobno kako Ustavni sud FBiH nema dvojicu sudija, odnosno kako je nepotpun, teško da bi se i mogla ishoditi većina za ovakvu odluku.

Ni proste, a kamoli dvotrećinske većine

Osim što ne postoji dvotrećinska, pitanje je i kako će savez SDP – SBB osigurati čak i prostu većinu od 50 poslanika, jer zajednički imaju tek 41 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Uz SNSD, a-SDA (novog koalicionog partnera u Unsko-sanskom kantonu) i eventualno dva samostalna poslanika (Halilović i Mićić), mogu računati na maksimalno 45 glasova u tom domu prilikom donošenja bilo koje odluke, što je krajnje nedovoljno.

Njihov prolaz bit će moguć samo pod uvjetom da ih podržava HDZBiH i HDZ 1990, što je malo vjerovatno ako neće učestvovati u vlasti na razini FBiH.

Stoga ostaje da će svaka buduća odluka donesena u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zavisiti isključivo od podrške dosadašnjih koalicionih partnera okupljenih u okrilju platforme – NSRB-a (ima pet zastupnika), HSP-a (sa dva), ali i SDA koja broji Klub sa čak 23 zastupnika.

Slična, odnosno gotovo identična situacija je i kada je u pitanju donošenje odluka na Domu naroda Parlamenta FBiH.

Kada je riječ o Stranci za BiH, očekuje se da njihovih sedam poslanika te zastupnica DNZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kao i do sada djeluju opoziciono, te se za podršku ili protivljenje odlukama rukovode kvalitetom prijedloga.