instant fap

Meč sa Grčkom je sudar dva mentaliteta i različitih pristupa igri

Kvalifikacijska utakmica 12. oktobra u Pireju između reprezentacija Grčke i BiH biće sudar dva mentaliteta i različitih pristupa igri, smatra selektor Safet Sušić, koji će danas u Sarajevu objaviti spisak fudbalera za oktobarske mečeve sa Grčkom i četiri dana kasnije sa Litvanijom

Piše: Vedran Radenović (Nezavisne)

Meč za plasman na Svjetsko prvenstvo na stadionu “Jorgos Karaiskakis” u Pireju spojiće borbene “helene”, koji ne odustaju do posljednjeg minuta, i “zmajeve”, koji su ako se gledaju imena i klubovi pojedinaca sigurno jači na taktičkom planu.

“Grci imaju nešto što mi nemamo. Mentalno su jaki. Uz Italiju i Njemačku oni su reprezentacija koja je psihološki najsnažnija u Evropi i šire. Nikada ne odustaju, od prvog do zadnjeg minuta igraju i vjeruju da mogu nešto napraviti. Za razliku od nas, koji nekad kad primimo gol nama sve ‘lađe potonu'”, smatraSušić.

Od svojih izabranika zato očekuje da na grčku mentalnu snagu uzvrate taktikom i dobrim potezima. Vjeruje da imena koja on ima na raspolaganju mogu do onoga što nijedna generacija bh. fudbalera do sada nije uspjela, a to je stići do pobjede nad Grcima. Sušić je jedini selektor koji je uspio izvući barem remi, doduše u prijeteljskom meču (0:0).

“Mi smo sigurno tehnički i pojedinačno jači od Grka. Kad gledamo neše igrače pojedinačno, analiziramo njihov stil igre, klub i ligu u kojim nastupaju, sigurnmo smo ispred Grka. Jedan naš golman Asmir Begović je za klasu bolji od njihovog, a da ne govorim o Edinu Džeki, Emiru Spahiću, Miralemu Pjaniću, Zvjezdanu Misimoviću…. Grci nemaju takve fudbalere, a da li je to dovoljno za uspjeh, ostaje da se vidi. Mi imamo kvalitet, ali ne smijemo nikada zaboraviti da se Grci ne predaju ni kada u 80. minutu gube 0:2 i u stanju su da se vrate”, upozorava Sušić.

Današnji spisak neće se mnogo razlikovati od onog za prva dva susreta protiv Lihtenštajna (8:1) i Letonije (4:1).

“Razmišljam o momku koji nastupa za belgijski Kortrijk, Ervinu Zukanoviću. Igra dobro, ljevak je, lijevi stoper i mogao bi nam koristiti”, kaže selektor.

Dobro namještene “nišanse sprave” napadača Džeke Ibiševića, odlične partije kapitena Spahića, raduju šefa struke. Ima i onih koji ga zabrinjavaju.

Sejad Salihović ponovo je dobio crveni karton. Razumijem da je neko nervozan ako ne igra često za svoj klub, ali onda se treba truditi da izbori mjesto u ekipi, a ne da ispoljava nervozu. Nije logično da fudbaler u četiri, pet kola dobije dva crvena kartona. Zabrinut sam, jer nas nervoza može skupo koštati u Grčkoj. Ta utakmica biće puna nervoze, pritiska, provokacija… Znamo kakvi su Grci i ako neko nasjedne na provokacije i ne bude imao dobre živce, može dobiti karton i pokvariti sve”, zaključio je Sušić.

Euforija

Ogled sa glavnim konkurentom u borbi za Mundijal selektor BiH ne smatra odlučujućim, a dvije uvjerljive pobjede na startu ne smiju zavarati.

“Euforije ne smije biti. Mi smo dobili prve dvije utakmice što je bilo sasvim logično i očekivano. U Grčkoj je važna utakmica, ali ni slučajno ključna i presudna. Bila bi velika stvar uzeti bod u Atini, o pobjedi da i ne govorim, ali bez obzira kako se završi treba znati da nakon tog ima još sedam mečeva do kraja kvalifikacija. Kada bi mi sada neko ponudio poraz u Atini, a da do kraja slavimo u svim ostalim mečevima odmah bih potpisao”, smatra Sušić.

KOMENTARI