instant fap

Medina Ključanin: Samoizolacija?

Medina Ključanin: Samoizolacija?

Samoizolacija? Sama riječ po sebi može da ima više značenja. Ali ipak svaka osoba protumači tu riječ drugačije.

Posebno u ovim teškim danima kad se svako od nas sam bori sa svojom “samoizolacijom”. Šta znači ta riječ za mene? Za mene ta riječ znači “samoća”. Mnogi su me upitali: “Zašto samoća?”. Na početku ove katastrofe svi smo bili zbunjeni.

Na početku nismo tačno znali šta nas čeka i kako ćemo se osjećati nakon par dana. Nekada smo se smijali cijeloj situaciji, nekada smo bili uplašeni, a nekada jednostavno sretni jer smo znali da ćemo imati više vremena za sebe i svoje voljene. Hmm svoje voljene..

Mnogi od nas su karantirani sa svojim porodicama, partnerima te najmilijima, a neki smo u tome potpuno sami. U ovim teškim vremenima čovjek treba baš dosta da radi na sebi i da se ne prepušta svojim mislima. Kad smo sami inače previše razmišljamo kako bi mogli neke stvari drugačije uraditi, kako bi neke odluke drugačije donijeli i tako dalje.

U trenutku smo bili sretni. Kažemo sami sebi: “Super! Ove dane ću da provedem sa svojim parnerom / partnericom. Svoje vrijeme ću samo njemu / njoj da posvetim..”.

Ali šta se zapravo desi sa našom glavom i našim mislima? Počnemo da razmišljamo o trenutnoj situaciji, o prošlosti, o budućnosti. U našoj glavi ustvarimo različite scenarije, iako znamo da se neće nikad desiti.

Razmišljamo, da li smo mi sposobni u trenutnoj situaciji da izdržimo sami sa sobom, da izdržimo sa svojim partnerom / partnericom. I onda se slomimo..Slomimo se na nekih 100 dijelova, na mrvice. I kažemo sami sebi: “Ja to ne mogu!”. Greška!! Ako nešto stvarno želimo od srca, onda to možemo i da uspijemo. Sami sa svojim mislima. Ne treba nam niko za to.

Ali šta treba da poduzmemo po tom pitanju? Treba da razmišljamo pozitivno! Da se prepustimo trenutku. Ako ti je u tom trenutku, u kojem se nalaziš, lijepo sa samim sobom, lijepo sa partnerom, neka tako i bude. Ne trebamo se opterećivati s tim šta će da se desi u budućnosti.

Moramo biti jaki u ovoj situaciji i na neki način se sami sa sobom izboriti, da bi uspijeli. Ne trebamo u ovim teškim danima da povrijeđujemo osobe koje nam znače. Možda nam to nije bila nikad namjera, ali, ljudi moji, desi se. Povrijedimo one koji bi za nas sve uradili. Koji su spremni na sve promjene za nas. Ali mi to ne vidimo.

Ne vidimo, dok ne osjetimo na sopstvenoj koži. Danas možda mislimo, da nam je svejedno za tu osobu, da smo uradili pravi korak, pametno smo se odlučili. Ali kroz par dana ćemo možda drugačije osjećati. Možda će nam biti žao i sami sebi ćemo reči: “Pa zašto mi je to bilo potrebno? Zašto sam morao da povrijedim jedinu osobu koja je bila spremna uraditi sve za mene..”. Tad će biti kasno.

Osoba koja jednom ohladi i oporavi se od cijelokupne situacije, nikad više neće biti spremna da uradi sve za tebe, kao nekad što je bila spremna na to. Poštujmo sebe u ovim teškim danima,a isto tako i druge oko nas. Naše voljene.

Ne smijemo biti previše sebični, posebno ne u današnjem svijetu. Da bismo bili bolji ljudi, treba maksimalno da se potrudimo.

Čuvaj svoje zrno, čuvaj sebe.. “Čuvaj me, jer ja sam tvoje zrno pjeska u pustinji. Ako me izgubiš, nikada me nećeš naći, a svako će ti ličiti na mene.” Ibn Quajjim

KOMENTARI