Medina Velić: Vječno sam zaljubljena u svaki djelić naše planete

Homeinmedia danas

Medina Velić: Vječno sam zaljubljena u svaki djelić naše planete

Nevrijeme zahvatilo i Sanski Most

Zahvaljujući Medininom profilu @visit_sanski_most upoznajemo najljepša mjesta u BiH. Medina je travel bloggerka koja sa svijetom dijeli fotografije divnih mjesta u Bosni i Hercegovini. Veliki je zaljubljenik u prirodu i fotografiju. Više o Medini i njenim divnim putovanjima i fotografijama čitajte u nastavku.

Za HuBiH – Medina Velić 

Prije svega nam recite nešto o sebi, kako bismo mogli naše čitaoce uvesti u svijet u kojem vi uživate i uspješno djelujete?

Sad vidim da se nisam predstavila, zovem se Velić Medina, živim u gradu na devet rijeka, vjerujem da sam zbog toga na poseban način vezana za prirodu. Bavim se fotografijom, volim hodati, istraživati prirodu, brati biljke za čaj. Vjerujem u ljude, i da svijet može biti bolji samo ako krenemo od sebe, i vodimo se dušom. 

Za sebe obično kažem da sam glavom u oblacima, vječno zaljubljena u svaki djelić naše planete. I tu svoju zaljubljenost pokušavam prenijeti drugima fotografijom i riječima. Trudim se svaki dan uvjeriti bar jednu osobu da smo mi ustvari priroda i da je trebamo čuvati.

Kada se rodila ideja da pokrenete svoj blog i svijet upoznate sa najljepšim mjestima koji se mogu posjetiti u BIH?

Jako dugo se bavim fotografijom, a uz zalaske sunca obično dobijem inspiraciju za pisanje, tako da sam odlučila da te dvije ljubavi spojim u jednu, i na taj način pokažem kakvu to bajku imamo svuda oko nas.

Vaše slike odaju da ste veliki avanturista, te da Vam to pomaže u pronalasku ideja i kadrova koje uhvatite svojim aparatom. Da li smo upravu? Kažite nam nešto o svom karakteru avanturiste?

Spajanje s prirodom. Ako je osjećate, ona je na vašoj strani. Negdje sam pročitala pravilo 5 sekundi, izbrojite do 5 i uradite to što želite, vjerujte radi. Što se tiče mene i recimo kupanja u izvorima rijeka koja su ekstremno hladna, ja uvijek kažem da prvo treba popričati sam sa sobom, a zatim s prirodom. Jednostavno kad sam u šumi osjećam se potpunom, svojom, kao riba u vodi.

Da li imate posebno mjesto koje je na Vas ostavilo najveći dojam, u kojem ste uspjeli naći najveći zen i koji je to?

Imam par mjesta u svom gradu na koja često idem kad se ne osjećam dobro, da bi smirila misli i pronašla sebe. Vjerujem da svi možemo pronaći mir slušajući vjetar i žubor rijeke, i svi treba da imamo to “naše mjesto”.

Da li ima postoji mjesto na koje ste se vraćali više puta i koji je razlog?

Ponovo ću o svom mjestu, jer vjerujem da ga svako treba posjetiti, grad smo na devet rijeka, bogati šumom. Vezana sam za izvor rijeke Dabar, tako da se tu baš često vraćam, put do izvora vodi kroz gustu šumu, tako da se odmorite i ispunite svoj um i tijelo samo pozitivnim mislima. 

Predložite našim čitaocima par lokacija koje svakako u narednoj godini trebaju posjetiti?

Osim Sane, i općenito Krajine koja je bogata ljepotama i magičnom Unom, morate posjetiti divlje konje u Livnu. Taj osjećaj nećete nikada zaboraviti. Hercegovina također ima svoje čari. Na kraju, naša zemlja je bajkovita da nećete pogriješiti na bilo koju stranu da krenete, ona zaslužuje da prvo vidimo njene šume, rijeke i planine. Samo putujte, priroda je lijepa, a ni ljudi nisu loši, samo sve osjećajte srcem i tako će vam se i vratiti.

Izvor hubih

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0