instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Među migrantima pronađeno pet osoba koje se povezuju s terorizmom

Među migrantima pronađeno pet osoba koje se povezuju s terorizmom

Inspektori za strance su ove osobe locirali na osnovu poduzimanja pojačanih mjera i radnji profiliranja sigurnosno-interesantnih osoba među migrantima.

Služba za poslove sa strancima BiH je u prva dva mjeseca 2019. godine, na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar Službe u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata porijeklom iz Afganistana, od kojih se pet migranata dovodi u vezu sa međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant dovodi u vezu sa krijumčarenjem migranata i organiziranim kriminalom.

Inspektori za strance su predmetne osobe locirali na osnovu poduzimanja pojačanih mjera i radnji profiliranja sigurnosno-interesantnih osoba među migrantima te kroz saradnju i razmjenu informacija Službe sa domaćim i međunarodnim partnerima, prvenstveno kroz razmjenu biometrijskih podataka.

– Radi se o osobama G. R. Z. (34), N. S. S. (30), K. Q. (23) i F. A. A. (25), koji predstavljaju prijetnju javnom poretku i sigurnosti BiH kao i osobama Z. U. (22), S. A. (24), za koje Služba trenutno u saradnji sa partnerskim agencijama i zemljama porijekla provodi postupak potvrđivanja identiteta kao i utvrđivanja svih ostalih činjenica neophodnih za udaljenje istih sa teritorije BiH, na osnovu prethodno izrečenih mjera protjerivanja – navodi se u saopćenju za javnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Kako je navedeno, kapaciteti i spremnost Službe za suprotstavljanje sigurnosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova će biti dodatno osnažene dobivanjem međunarodne donacije za biometrijsku opremu koju Služba očekuje do kraja marta, a koristit će se za efikasnije otkrivanje lica koja se dovode u vezu sa terorizmom.

– U saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerskim agencijama, Služba će se odlučno suprotstaviti sigurnosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova. Kao prioritet u svom radu nastavit ćemo locirati i procesuirati migrante koji se dovode u vezu sa terorizmom ili organiziranim kriminalom, čime će Služba dati znatan doprinos sigurnosti BiH i njenih građana – zaključuju iz Službe za poslove sa strancima BiH.

KOMENTARI