Međunarodni dan tolerancije

Homeinmedia danas

Međunarodni dan tolerancije

Mir je moj izbor

U organizaciji Nansen dijalog centra Prijedor, u Osnovnoj školi „Ćirilo i Metodije“ u Trnopolju, upriličen je prigodan program i brojne aktivnosti povodom Međunarodnog dana tolerancije, 16.novembra.

Tim povodom okupilo se preko 200 učenika i prosvjetnih radnika iz Prijedora, Oštre Luke i Sanskog Mosta. Učenici i prosvjetni radnici iz Prijedora, Oštre Luke i Sanskog Mosta realizovali su aktivnosti koje obuhvataju radionice na temu tolerancije, sportsku i plesnu radionicu, te ukazali na značaj dijaloga i uvažavanja svih različitosti kod ljudi.

Posjetu je, u okviru projekta „Glasno za mir“, organizovao Nansen dijalog centar Prijedor koji i realizuje projekat. Tijana Anđelić iz NDC-a, ističe da kroz dijalog i interakciju, učesnici jačaju vlastite kompetencije i pružaju podršku jedni drugima.

Riječi dobrodošlice uputila je direktorica OŠ „Ćirilo i Metodije“, Maja Bjeljac, koja je izrazila zadovoljstvo posjetom, te ističe da će nastaviti da rade sa učenicima u istom kontekstu, u smislu suzbijanja i preventivnog djelovanja na bilo kakve oblike diskriminacije, netolerancije, predrasuda, stereotipa i slično.

Na veliko zadovoljstvo, u ovim aktivnostima sa svojim učenicima učestvovala je i Majda Selman, učiteljica OŠ „Hasan Kikić“ iz Sanskog Mosta, te ističe da ovakvi susreti djeci mnogo znače, jer će kroz ovakav vid saradnje vidjeti šta zapravo znači tolerancija.

Obilježavanju Međunarodnog dana tolerancije prisustvovali su i učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Omarske. Prema riječima učiteljice Maje Đurović, ova posjeta je od izuzetne važnosti za djecu, te da je ovakav vid prakse poslužio kao dobar primjer mnogim drugim školama.

Promovišući međusobno razumijevanje, poštivanje različitosti, nenasilje, toleranciju i solidarnost, Nansen dijalog centar iz Prijedora organizuje ovakve vrste aktivnosti s ciljem uspostavljanja i jačanja odnosa između učenika osnovnih škola Prijedora, Oštre Luke i Sanskog Mosta.

Ova aktivnost sprovedena je u okviru projekta „Glasno za mir“, koji je podržan od strane Američke ambasade, čiji su predstavnici također prisustvovali ovom programu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0