instant fap

Međunarodni dan nestalih

 Na našu adresu stiglo je saopćenje za javnost iz Udruženja Prijedorčanki „Izvor“ i Udruženja logoraša Sanski Most u kojem se obavješatavaju građani sanske općine da će u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba u Sanskom Mostu večeras u gradskoj galeriji u Prijedorskoj ulici u 20 sati biti otvorena izložba pod nazivom „Genocid u dolini rijeke Sane“.

Fotografije su rad sanskog umjetnika Samira Sinanovića i predstavljaju mukotrpan proces traganja za nestalim osobama i patnju kroz koju prolaze porodice žrtava.
Istim povodom, sutra će u glavnoj sanskoj gradskoj ulici u 11 sati biti postavljena instalacija sa bijelim ukopnim vrećama  u pomen ubijenim ženama iz Ključa, Sanskog Mosta i Prijedora. Saobraćaj u Prijedorskoj ulici će biti obustavljen od 10 do 13 sati. Kako se navodi u saopćenju, na instalaciji posvećenoj ubijenim ženama na bijelim ukopnim vrećama bit će postavljeno 420 imena ključkih, sanskih i prijedorskih žena i djevojčica ubijenih u genocidu u dolini rijeke Sane. Tijela 144 žene i djevojčice još uvijek nisu pronađena.
„Općine Ključ, Sanski Most i Prijedor su u agresiji na Bosnu i Hercegovinu doživjele istovjetnu sudbinu, nesrpsko stanovništvo je bilo izloženo brutalnom progonu. Ubijeno je preko  4.500 civila, a za oko 1.100 tijela se još uvijek traga. Te tri općine su obuhvaćene tačkama optužnice za genocid protiv najviše rangiranih srpskih vojnih i političkih lidera u ratu“, kaže se u saopćenju.
Organizatori izložbe i instalacije su Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ i Udruženje logoraša Sanski Most u saradnju sa Udruženjem logoraša „Omer Filipović“ iz Ključa. Iz ova tri udruženja je upućen poziv porodicama nestalih osoba, porodicama ubijenih žena, bivšim zatočenicima logora smrti i svim građanima u općinama Ključ, Sanski Most i Prijedor da svojim prisustvom uveličaju pomenute događaje i ujedno daju doprinos u obilježavanju 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih osoba.

KOMENTARI