Mega štrajk paralisao Njemačku: Ne rade vrtići, škole, ne voze vozovi, avioni…

HomeVijestiGlobus

Mega štrajk paralisao Njemačku: Ne rade vrtići, škole, ne voze vozovi, avioni…

Upoznajte Njemicu Havu koja repa na bosanskom jeziku

Štrajkaju članovi sindikata zaposlenih u javnom sektoru Verdi i sindikat željezničara. Štrajkom je pogođen cjelokupni međugradski željeznički promet, gotovo cjelokupni gradski promet te većina zračnih luka. Štrajk obuhvaća i vodni promet u Njemačkoj te autoceste, piše Hina.

Sindikati zahtijevaju veće plaće, posebice izjednačavanje negativnog učinka inflacije na realne plaće. Sindikat Verdi za 2,5 milijuna zaposlenih traži povećanja od 10,5 posto.

Tuneli na autocestama otvoreni

Unatoč štrajku, nema zatvaranja tunela na autocestama, javlja BIld.

“U ponedjeljak je zajamčen rad tunela na autocestama. Sindikat je tijekom vikenda sklopio ugovor o hitnim uslugama s poslodavcem Autobahn GmbH”, rekao je Paul Schmidt, voditelj regionalnog odjela sindikata.

Ipak, zaposlenici Autobahn GmbH pozvani su na štrajk upozorenja pa, na primjer, neće biti radova na održavanju duž autocesta.

U Njemačkoj ne rade ni vrtići ni škole, piše Bild, prenosi Index.hr.

Zatvoren je aerodrom u Frankfurtu.

VIše od 30 tisuća željezničara u štrajku

Tijekom dana u cijeloj Njemačkoj održat će se više od 50 prosvjednih skupova. Prema sindikatu željezničara EVG, više od 30.000 zaposlenika na oko 350 lokacija diljem Njemačke započelo je štrajk u ranim jutarnjim satima. “Njemačka stoji jer poslodavci odbijaju dogovor”, rekao je član odbora za kolektivno pregovaranje EVG-a Kristian Loroch.

Njemačka vlada ne želi se miješati

Njemačka vlada je inače odbacila komentare na predstojeći štrajk naglašavajući kako se ne želi miješati u pregovore poslodavaca i sindikata.

„Pravo na štrajk jedno je od temeljnih prava u Njemačkoj“, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit. On je istodobno na sudionike u pregovorima apelirao da što prije pronađu rješenje kako bi utjecaj na svakodnevicu građana bio što manji.

Njemačka je od početka godina pogođena valom štrajkova, posebice u javnom sektoru tako da su u već nekoliko navrata štrajkali djelatnici gradskih prometa, bolnica i vrtića, ali i osoblja u zračnim lukama.

Kritika na obim štrajka

Savez njemačkih gradova i općina koji se u pregovorima o kolektivnim ugovorima sa sindikatom Verdi pojavljuju u ulozi poslodavca, kritizirao je štrajk u ponedjeljak posebice zbog njegova obima.

„Štrajk u ponedjeljak poprima dimenzije generalnog štrajka i zbog njegova obima teško je govoriti o štrajku upozorenja“, rekao je predsjednik Saveza njemačkih gradova i općina Gerd Landsberg u razgovoru za dnevnik Rheinische Post.

Landsberg je kritizirao i vrijeme održavanja štrajka upravo na dan kada su pregovori poslodavaca i sindikata o novom kolektivnom ugovoru trebali biti nastavljeni.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0