instant fap

Mercedes S klase kroz historiju

Mercedes S klase kroz historiju

Ime Mercedes sinonim je za kvalitetne automobile još od početka 20. vijeka. Na vrhu game luksuznih limuzina njemačkog proizvođača već 40 godina nalazi se čuvena S klasa.

Iako je zvanično ime dobila tek 1972. godine, S klasa ili Sonderklasse (posebna klasa) svoje korjene ima još u modelu 220 iz 1951, kada je obnovljena posljeratna proizvodnja.

Od tada pa do današnjih dana, kroz sedam generacija, Mercedes je prodao više od 3,5 miliona primjeraka ovog top modela, čime je S klasa postala najprodavanija luksuzna limuzina na svijetu.

Mercedes S klase i njegovi prethodnici ne samo što su predstavljali vrhunac tehnoloških dostignuća koje su razvijali inženjeri njemačkog proizvođača, već su na njima prezentovane različite, mahom pionirske, tehnologije i sistemi, pre svega na polju sigurnosti, koje su kasnije primenjivane i u drugim modelima iz game.

Kao što smo već rekli, počeci S klase veziju se sa model 220. Ovaj automobil proizvodio se u različitim verzijama do 1959. godine.

Od 1956. model dobija sufiks “S” kako bi se naglasio njegov moćni šestocilindrični motor. Zahvaljujući poboljšanom ubrizgavanju goriva, 1959. godine pojavljuje se još snažnja verzija koja je imala oznaku 220 SE.

Nova generacija koja se pojavila iste godine ostaće upamćena po takozvanim zadnjim “perajama”. Mercedes je na krajevima automobila dizajnirao ova posebna ispupčenja kako bi vozačima olakšao orijentisanje prilikom parkiranja.

Ujedno, ovaj model je i prvi serijski automobil na kojem su primenjene “zone gužvanja” na konstrukciji, kako bi se poboljšala sigurnost putnika prilikom sudara.

Verzija 300 SE, koja se pojavila 1961. imala je prvo vazdušno ogibljenje i novi automatski menjač koji je razvijen u Mercedesu. Godine 1968. paletu motora upotpunila je i V8 jedinica, koja se ugrađivala u model 300 SEL 6.3, nudeći sportske performanse u luksuznom pakovanju.

Model koji se pojavio 1972. godine prvi je Mercedes koji je zvanično dobio oznaku “S-klasa”. Ovaj automobil poznat je po tehnološkim inovacijama koje će se kasnije standardno primenjivati na većini drugih automobila.

Jedna od njih je ABS sistem koji sprečava blokadu točkova prilikom kočenja. Pored toga, u Mercedes S klase prvi put je ugrađen neprobojni rezervoar za gorivo u slučaju sudara. 1978. godine, Mercedesova S klasa postaje prvi serijski automobil sa turbo-punjenim dizel motorom.

Druga generacija Mercedesa S klase, koja je predstavljena 1979. godine donosi dalja tehnološka unapređenja, poput vazdušnog jastuka.

To je i prvi model na kojem je Mercedes umjesto tradicionalnih, hromiranih primjenio nove plastične branike koji se mogu elastično deformisati i vratiti u prvobitni oblik prilikom manjih udaraca kod parkiranja vozila.

Mercedes je u trećoj generaciji S klase, koja se pojavila 1991, počeo da ugrađuje V12 motor kao i ESP sistem (elektronsku kontrolu stabilnosti).

Godine 1996, S klasa dobija i BAS sistem (asistenciju pri kočenju).

Sljedeća generacija, predstavljena 1998. godine, donosi novi elektronski kontrolisani sistem oslanjanja, Active Body Control, koji smanjuje naginjanje karoserije u krivinama, kao i opcioni 4MATIC pogon na sva četiri točka.

Poboljšanje pasivne bezbjednosti dolazi sa verzijom iz 2002. godine, kada se uvodi automatski sigurnosni sistem, Pre-Safe, koji prilagođava sjedišta i sigurnosne pojaseve kada detektuje mogućnost sudar.

Izvor:b92.net

KOMENTARI