Mersud Selman karijeru nastavlja u Budimpešti: Dječak iz skromne romske porodice osvaja svijet umjetnosti

HomeUncategorized

Mersud Selman karijeru nastavlja u Budimpešti: Dječak iz skromne romske porodice osvaja svijet umjetnosti

Ripač kod Bihaća: Mali raj na krajiškoj zemlji

Mersud Selman, slikar iz Bihaća, svoju internacionalnu likovnu karijeru nakon Beča i Milana nastavlja u Budimpešti, gdje će uskoro imati izložbu. Inače, u mađarskoj prijestonici je posljednja tri mjeseca na magisteriju.

– Dobio sam stipendiju i priliku da nastavim školovanje nakon završene Akademije u Banjoj Luci. Zahvalan sam zbog toga, ali osim ulaganja u obrazovanje, čim sam došao ovdje razmišljao sam i o novim projektima, koje bih mogao realizirati. Moju pažnju zaokupirala su interesantna lica Romkinja, koja sam odlučio slikati, i tako prenijeti njihovu bol, patnju, čežnju, radost. Sve što sam vidio. Napisao sam projekat i podržali su me. U tehnici akrilik na platnu sam naslikao 20 portreta, koje ću predstaviti na izložbi koja će nositi naziv “Dan žena“, i, kao što možete pretpostaviti, bit će upriličena 8. marta – ispričao nam je Selman.

Radostan je i što se njegova misija da skrene pažnju na romske žene, koje su vrlo često žrtve nasilja, neće zaustaviti na jednoj izložbi, jer će, kako ističe, djela biti promovirana i u drugim gradovima i državama, upravo zbog specifičnosti romske žene.

Podsjetimo, Selman je i kroz svoje ranije radove upozoravao na položaj Romkinja kako u porodici, tako i društvu, a i njegova posljednja izložba u Sarajevu, prije nego je krenuo na studij u Budimpeštu je o tome govorila.

– Nadam se da ću moći napraviti aukciju svog projekta slika. Naravno, da pomognem romskim ženama, koje čak ni obrazovane ne mogu da se zaposle, samo zato što su Romkinje i jer su vezane za porodicu – naglasio je Selman.

Ni njegov životni put nije bio jednostavan. Potiče iz skromne romske porodice. Kao dječak je, da bi zaradio za život, sa bratom Ferdijem prodavao slike na pijaci. Upornost i trud su se isplatili, jer Selman sada ispisuje ljepšu stranu svog života.

(M. Ču./Faktor.ba)

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0