Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje do novembra

Homeinmedia danas

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje do novembra

COVID19 Šta će se desiti na jesen?

Na sjevernoj hemisferi septembarski ekvinocij, odnosno ravnodnevica, ove godine desit će se 22. septembra, a jesen prema proračunima astronoma u Bosni i Hercegovini počinje u 21 sat i 20 minuta.

“Za nas klimatologe jesen traje od 1. septembra, a završava 30. novembra, dok za astronome jesen traje sve do 21. decembra”, otkrio je meteorolog FHMZ-a Bakir Krajinović.

Kako je poručio, ove jeseni očekujemo višu srednju temperatura zraka u poređenju s prosječnom temperaturom za tridesetogodišnji period od 1981. do 2010. godine.

Prema prognostičkim modelima, dodaje on, najveća odstupanja u odnosu na referentni niz prognoziraju se u septembru: “Što se do sada i pokazalo izmjerenim temperaturama na meteorološkim stanicama.”

U oktobru i novembru pomenuti modeli pokazuju najmanja odstupanja, tj. prognozirane srednje temperature zraka trebale bi biti približne srednjim vrijednostima temperatura za ove mjesece.

Jesen 2021. u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebala bi biti slična ili malo toplija.

“I pored toga što se tokom jeseni očekuju više srednje temperature zraka, nisu isključeni i prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta, koji donose znatno niže temperature zraka od uobičajenih.

Tokom jeseni prema dostupnim materijalima za dugoročnu prognozu ukupna količina padavina trebala bi biti manja u odnosu na referentni niz od 1981. do 2010. godine. Raspored padavina biće neujednačen, a najviše padavina očekuje se u prvom dijelu novembra. Ukupne količine padavina trebale bi biti približno jednake količinama izmjerenim tokom jeseni 2020. godine.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0