instant fap

Meteorolozi objavili “žuto upozorenje” za BiH: Evo kada stižu nove padavine

Meteorolozi objavili “žuto upozorenje” za BiH: Evo kada stižu nove padavine

U Bosni i Hercegovini danas je upaljen žuti meteoalarm, a upozorava se na niske temperature, sniježne padavine, ali i vjetar.

“Budite svjesni da se očekuju niske temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženom populacijom, na primjer, starije i veoma mlade osobe i beskućnici.

Budite svjesni rasprostranjenog snijega i/ili leda na saobraćajnicama i trotoarima. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom. Budite pažljivi kada hodate, vozite biciklo ili vozite automobil uslijed klizavih površina.

Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar”, upozoravaju meteorolozi.

Inače, jutros je oblačno na sjeveru Bosne. U većem dijelu zemlje je pretežno vedro.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica -16; Sarajevo -9; Bugojno i Zenica -8; Tuzla -6; Bihać, Livno i Sanski Most -5; Doboj -4; Banja Luka, Mostar i Trebinje -2; Bijeljina -1; Gradačac 0; Neum 1°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 947hPa, za 3hPa je veći od normalnog i opada.

Bioprognoza: Biometeorološke prilike su relativno povoljne. Niske temperature, mjestimične sniježne padavine i preovladavajuće sjeverno strujanje, povremeno će uzrokovati probleme stanovništvu u većem dijelu zemlje. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od hladnoće, te po mogućnosti reducirati boravak na otvorenom, naročito hronični bolesnici, starije osobe i djeca. U Hercegovini sunčanije, pri tome neuobičajeno hladno i vjetrovito, što će remetiti osjet ugode, stoga je poželjno biti oprezniji prilikom boravka van domova.

Danas će jače naoblačenje sa sjevera usloviti snijeg širom Bosne, sjeveru i istoku Hercegovine. U nizinama može padati i susnježica. Padavine nisu obilne. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 3°C, na jugu zemlje do 8°C. 

KOMENTARI