Mevludski program povodom Nove  hidžretske godine

HomeUncategorized

Mevludski program povodom Nove hidžretske godine

Svaki njen kamen predstavlja svetost: Otvorena Ferhadija džamija

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice BiH, Nova 1437. hidžretska godina nastupa sutra, sa dolaskom akšam-namaza.

Kao i širom BiH, i u većini džamija u općini Sanski Most, prigodnim programima biće obilježen početak Nove hidžretske godine. Centralna svečanost održaće se u srijedu 14. oktobra u Hamzibegovoj džamiji gdje će nakon podne namaza, uz prigodan program u izvođenju imama Medžlisa islamske zajednice Sanski Most, biti obilježen doček Nove 1437. Hidžretske godine, a gost-predavač na ovoj svečanosti bit će glavni imam Medžlisa IZ-e Ključ, Ermin ef. Vučkić.

Na ovoj svečanosti biće upriličeno uručenje vakufnama i zahvalnica vakifima Hamzibegove džamije. Muslimanski hidžretski kalendar je lunarni i novi dan počinje nastupanjem noći. Hidžra označava preseljenje poslanika Muhameda a.s. iz Meke u Medinu, koje se dogodilo 622. godine, od kada se računa vrijeme po hidžretskom kalendaru. Početak računanja islamskog kalendara je uzet po jednom od najvećih događaja vezanih za historiju islama, a to je hidžra Allahovog poslanika, Muhammeda iz Mekke u Medinu.

Ovim događajem je udaren temelj jedinstvenoj islamskoj muslimanskoj zajednici, koja radi na međusobnom potpomaganju Allahove vjere, din islama. Nema sumnje da je Hidžra Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu jedan od najvažnijih događaja u historiji Islama.

Možemo slobodno kazati da je putem Hidžre ostvarena politička i svaka druga egzistancija islamskog ummeta i da je ona bila prethodnica širenju Islama i odbrani njegovih svetih principa.

Zbog važnosti tog događaja, datum Hidžre je uzet kao početak islamskog kalendara i pored drugih tako važnih datuma u islamskoj historiji, kao što su rođenje Allahovog Poslanika, a.s., početak njegove poslaničke misije, Bitka na Bedru i sl..

Velika je prilika da se preispitamo na kraju jedne i početku druge hidžretske godine šta smo učinili od djela, šta smo propustili da nadoknadimo i šta smo od hajra učinili pa da ga povećamo. Muslimani širom svijeta novu godinu dočekuju u ibadetu učenjem Kur'ana i mevluda.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0