“Mi ne damo kopati i to je to”

Homeinmedia danas

“Mi ne damo kopati i to je to”

Najavljeni novi protesti

Još 2015. godine Lager je dobio koncesiju za eksploataciju uglja koju je odobrila Vlada USK.

Borba mještana Gornjeg Kamengrada kod Sanskog Mosta, počela je kao i svaka borba za zaštitu životne sredine. Blokada saobraćajnica jedini je način na koji mještani za sada mogu da brane ponovno otvaranje rudnika uglja, koji je osamdesetih godina zapečatila bivša država zbog klizišta. Tada je desetak kuća potpuno zatrpano, desetine srušeno, a zbog opasnosti da se ugroze životi nekoliko hiljada ljudi, rudnik je zatvoren.

40 godina kasnije, privatna kompanija iz Širokog Brijega „Lager d.o.o”, dobila je koncesiju za eksploataciju rude na prostoru od preko hiljadu hektara, u šta spada i stari rudnik. S obzirom da je nekoliko kilometara dalje u mjestu Fajtovci, prema nekim procjenanam eksplatacija rude pri kraju, Lager želi da pokrene stari rudnik koji je zapečaćen.

Na pamet je palo Opštinskom vijeću Sanski Most 2016, koje je podržalo taj prijedlog, na osnovu kojeg je kompaniji Lager iz Širokog Brijega Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije u Mostaru izdalo koncesiju na preko hiljadu hektara, na potezu Zlauše- Fajtovci- Gornji Kamengrad. Na tom lokalitetu se prema prijeratnim istraživanjima nalazi preko tri miliona tona uglja. Od tada do danas firma Lager ekploatiše mrki ugalj na lokaciji Fajtovci, zbog čega je zagađen gorni vodotok rijeke Blihe i njen vodopad, koji je proglašen zaštićenim spomenikom prirode i dio je Parka prirode koji obuhvata površinu preko 50 kvadratnih kilometara.

Na zvaničnoj internet stranici kompanije Lager, piše da se ova grupacija bavi isključivo prodajom građevinske opreme i rudarskih strojeva, kao i prikolica i poluprikolica. Međutim, nisu bili prisuti na protestima koje organizuju građani ove regije, ali su se sastali sa predstavnicima opštine Sanski Most, koji su prenijeli njihova obećanja da neće ništa raditi na silu. Načelnik opštine Sanski Most Faris Hasanbegović, uvjerava mještane da se ništa neće raditi mimo njihove volje.

„Ne znam koja bi firma na silu pokušala da uđe i počne da kopa, jer bi onda izgubili i ono podrške koju imaju do sada. Mi ne znamo da li oni imaju pravo da to rade, iako imaju koncesiju”, kaže Hasanbegović, poručivši da će stati uz mještane u svakom trenutku.

Bez obzira na koncesiju, problem je zemljište na prostoru prijeratnog rudnika mrkog uglja „Kamengrad”, koje je dijelom u privatnom vlasništvu. Zbog toga i ne postoji dokumentacija za otvaranje rudnika koja bi mogla biti validna, jer su parcele u gruntovnici upisane na privatna lica. Mještani poručuju da neće odustati od zaštite makar im to zadnje bilo jer, posebno stariji ne žele da proživljavaju ono što se desilo prije 40 godina.

„Mi ne damo kopati i to je to. To je bila kataklizma prije 40 godina. Oni samo ako taknu, to ode sve. Ja sam bio u jednoj od kuća koja je tada klizala. Prenosili smo i kosti jer je klizište izvrnulo i groblja. Mi smo i onda bili ostavljeni, a mogu misliti kako bi nam sada okrenuli leđa“, kaže Jusuf Hodžić iz Gornjeg Kamengrada koji završava

„Nećete nas otjerati odavde, borićemo se do kraja”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0