Michael Murphy zvanično je novi američki ambasador u BiH

HomeVijestiBiH

Michael Murphy zvanično je novi američki ambasador u BiH

Nedžad i Slobodan u razrušenoj kući otvorili kafanu

Michael Murphy zvanično je imenovan za novog američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini nakon što je Senat konačno potvrdio njegovu nominaciju.

Predsjednik Joe Biden je nominovano Michaela Murphyja u julu za novog ambasadora u BiH, a nakon što je prošao sva saslušanja mjesecima je čekao zeleno svjetlo u Senatu SAD-a jer je brojne potvrde novih ambasadora širom svijeta blokirao republikanski senator Ted Cruz.

Ipak na kraju je i to deblokirano i u narednom periodu se očekuje da Murphy stigne u Sarajevo i zamijeni ambasadora Erica Nelsona.

Murphy je na saslušanju pred Odborom za vanjske poslove Senata SAD-a istakao šest ključnih ciljeva za Bosnu i Hercegovinu, a to su:

  • Pomoći BiH u stvaranju kandidatskog statusa za članstvo u EU.
  • Raditi na reformama vladavine prava, posebno u borbi protiv korupcije.
  • Raditi na rastu trgovine sa SAD-om.
  • Suprotstaviti se težnjama Kine i Rusije koje “potkopavaju” BiH
  • Raditi na pomirenju među stanovništvom.
  • Raditi na tome da BiH bude sigurna zemlja za Amerikance koji tamo žive i rade.

Murphy je obećao implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno ispunjavanje “5+2” za zatvaranje OHR-a i osiguranje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da Amerika mora biti više i izraženije prisutna na Balkanu, a posebno u BiH te najavio veliku podršku SAD-a na euroatlantskom putu BiH. Istakao je i da SAD mora motivisati domaće političare da rade na reformama za dobrobit građana i države.

Murphy ima 29-godišnje iskustvo, a trenutno radi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja. Njegov portfolio uključuje evropsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, stoji u biografiji objavljenoj na stranici State Departmenta.

Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine, gdje je služio kao zamjenik šefa misije u ambasadi u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u Američkoj ambasadi. Trenutno ima diplomatski čin ministra savjetnika.

Funkciju ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini obavlja Eric Nelson, koji je na ovu poziciju imenovan 2019. godine u eri vladavine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: