“Miholjsko ljeto se ove godine nije šalilo”

HomeVijestiBiH

“Miholjsko ljeto se ove godine nije šalilo”

Hoće li padati snijeg?!

Bosanskohercegovački meteorolog Bakir Kajinović objavio je analizu vremenskih prilika za prethodni mjesec, oktobar.

“Oktobar je iza nas, po svemu bit će dugo u našim mislima. Sunčano vrijeme uz visoke temperature i samo malo padavina na početku čine ga jednim od najljepših u pogledu vremenskih prilika. Bez problema sa ekstremima i nepogodama, vjerujem da ste svi uživali.

Iako svi kažu da nisu upamtili slično vrijeme u oktobru evo i nekoliko zanimljivosti koje se kose sa ovim izjavama.

Ove godine ni na jednoj meteorološkoj stanici nije dostignut minimum padavina, dakle 1965., 1969. i 1995. godina i dalje su u ovom pogledu ljepše od oktobra 2022. godine.

Iako su prosječne temperature bile više ove godine, ipak bilo je puno godina sa većim vrijednostima oktobarskih srednjaka, a apsolutni maksimumi su bili daleko iznad ovogodišnjih vrijednosti.

Najviša temperatura u oktobru 2022. godine izmjerena je u Zenici 22. oktobra 2022. godine i iznosila je samo 29,1°C što je skoro za 4°C manje od apsolutnog rekorda za ovu stanicu, a Mostar i dalje neprikosnoveno čuva tron sa 39,3°C za oktobar mjesec.

Miholjsko ljeto ove godine se nije šalilo sa nama, pa su u konačnici srednja mjesečna odstupanja bila oko +3°C u odnosu na prosjek 1991.-2020. godine.

Idemo u Novembar koji po prognozama nastavlja u trendu toplijih i sušnijih mjeseci”, napisao je Krajinović na Facebooku.

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je jučer prognozu za period do 14. novembra 2022. godine. Sredinom sedmice izvjesno je više oblaka u zapadnim područjima Bosne. Od petka, 4. novembra, slijedi veće naoblačenje, ali i padavine koje će se tokom dana proširiti na veći dio naše zemlje.

Za dane vikenda uz kišu i temperature zraka bit će znatno niže. Na planinama nije isključen snijeg.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 4°C do 9°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 13°C. Najviše dnevne temperature između 17°C i 22°C, na jugu zemlje do 24 stepena.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0