instant fap

Milijarda automobila u svijetu krajem godine

Worldwatch institut iz Washingtona saopštio je da je ove godine proizvedeno 80 miliona automobila i lakih kamioneta u svijetu, čime se njihov ukupan broj približio milijardi.

Te cifre zabrinjavaju ekološke aktiviste jer su vozila na fosilna goriva glavni uzrok zagađivanja vazduha i snažno doprinose globalnom zagrijavanju.

Saradnik Instituta Michael Rener rekao je da većinu vozila pokreću benzinski i dizel motori čiji izduvni gasovi zagađuju vazduh i doprinose klimatskim promjenama, prenosi Glas Amerike.

“Daleko najveći proizvođač u ovom trenutku je Kina, koja je svojim ogromnim rastom u protekloj deceniji prevazišla tri najveća proizvođača, Njemačku, Japan i SAD”, naveo je Rener.

Rener je dodao da na hibridna i električna vozila otpada svega dva odsto proizvodnje.

Predstavnici autoindustrije tvrde da ona brine za prirodnu sredinu.

Steven Brooks, analitičar sajta Edmunds, koji prikuplja podatke o tržištu automobila, kaže da industrija reaguje na zabrinutost kupaca za prirodu.

“Do kraja 2015. kupcima će biti predstavljena 43 modela – kao što je hibridno-električni honda CR-Z”, naveo je Brooks.

Međutim, Rener kaže da električni automobili neće riješiti problem zagađenja ako se ne pređe na čišća i efikasnija goriva i alternativne pogonske sisteme.

“Ako značajnije ne promijenimo osnovu na kojoj funkcionišu naši električni sistemi, odnosno ako i dalje budemo koristili elektrane na ugalj i mazut, prelaz na električna vozila neće nas daleko odvesti”, naveo je Rener.

Ujedinjene nacije kažu da na izduv motora u vozilima otpada 20 odsto takozvanih “gasova staklene bašte”.

KOMENTARI