instant fap

Milorad Dodik: I BiH meni izaziva gnušanje, ali moram da trpim

Milorad Dodik: I BiH meni izaziva gnušanje, ali moram da trpim

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ustvrdio je danas da i njemu „izaziva gnušanje Bosna i Hercegovina, ali da mora neke stvari da trpi“, javljaFena.

Komentirajući izjavu potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića, da Bošnjake, 9. januar, Dan RS-a, asocira na zločine i kao takav nikada neće nikada biti prihvatljiv, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je ta izjava nepotrebna i neprimjerena i unosi nesporazum.

“Možda bi bilo interestano Salkiću ukinuti 50 posto plate, jer nije rekao da neće da prima platu od RS”, ustvrdio je Dodik.

Naveo je da su organi RS odlučili da se obilježava 9. januar kao Dan RS.

“Apsolutno nam je stalo da se Bošnjaci dobro osjećaju u RS. I niko ih ovdje ne dira, koliko ja razumijem…”, dodao je Dodik i naveo da nije dobro od Salkića da se „tako podmeće“.

Entitetski predsjednik je još dodao da „su mnogi stradali za RS i da je veoma emitivno doživljavaju te da se oni vrijeđaju kada se tako govori o RS“.

Dodao i da mnogima u RS „neke stvari ne gode u BiH, ali smo prisiljeni da egzistiramo“.

Salkić je danas rekao da Bošnjacima 9. januar izaziva nelagodu i gnušanje, jer slavi politiku Radovana Karadžića i Ratka Mladića, odgovornih za najveće zločine nad Bošnjacima u povijesti ovoga naroda.

On je pozvao vlasti RS-a da odustanu od obilježavanja tog datuma.

“Taj dan nas asocira i podsjeća na zločine koji su počinjeni nad našim narodom”, naveo je Salkić u povodu 9. januara, koji se u bh. entitetu Republika Srpska obilježava kao Dan Republike Srpske i krsna slava ovoga entiteta – Sveti arhiđakon i prvomučenik Stefan.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je, nakon sjednice Senata RS-a, rekao da su senatori zaključili da treba da se u RS formira forum za različita pitanja, a okupljao bi predstavnike vlasti na nivou RS i BiH te naučne zajednice koji bi razmatrali sva važna pitanja o kojima se odlučuje na nivou BiH.

“Senat smatra da sva pitanja koja razmatra parlament BiH prethodno treba da se razmatraju i u Narodnoj skupštini RS-a”, rekao je, između ostalog, Dodik.

Preporučili su i da se formira odbor za obilježavanje 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma, a konstatirali su da je potreban oprez i zbog globalne terorističke prijetnje, posebno zadnje koja se dogodila u Parizu.

KOMENTARI