Milorad Dodik sramotno negirao zločin na Markalama

HomeVijestiBiH

Milorad Dodik sramotno negirao zločin na Markalama

Dodikov referendum kao otvaranje Pandorine kutije na Balkanu?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je prokomentarisao danas obilježavanje godišnjice stradanja na Markalama prilikom čega je sramno negirao činjenice o tom događaju te insinuirao da su Bošnjaci sami gađali tržnicu.

Među onima koji su danas bili na obilježavanju godišnjice masakra bio je i visoki predstavnik Christian Schmidt, a njegovo prisustvo povod je za komentar, koji je Dodik ostavio na Twitteru.

“Lažni visoki predstavnik na obilježavanju lažima opisanog zločina”, započeo je Dodik izjavu.

On dalje sramno tvrdi da Markale nisu gađane sa srpskih položaja ignorišući da za to osuđeni po komandnoj odgovornosti oficiri Vojske Republike Srpske – general Stanislav Galić i pukovnik Dragomir Milošević.

“Jedina istina Markala su nevine žrtve, čije ubice će biti poznate kad-tad. Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi i upotrijebljene su kao povod za NATO bombardovanje RS-a. To je istina koju niko ne može negirati. Christian Schmidt je tada podržao bombardovanje RS-a, koje je sprovedeno bez odluke Savjeta sigurnosti UN-a”, rekao je Dodik.

Ono što Dodik insinuira u svojoj objavi jeste da je Armija RBiH organizovala napade kako bi izdejstvovala međunarodnu intervenciju. To su priče koje je moguće često čuti u srpskom korpusu, no demantuju ih zvanični izvještaji i presude.

Drugi napad na Markale uistinu jeste bio povod za kampanju NATO bombardovanja srpskih položaja s ciljem sprečavanja daljeg ubijanja civila u Sarajevu.

U prvom masakru je minobacačka granata kalibra 120 milimetara pala na prepunu pijacu, ubijeno je 68 građana, dok ih je 142 ranjeno. Zatim, na samom kraju rata, u augustu 1995. godine još jednom je gađana tržnica kada su poginula 43 civila, a ranjena 84.

Nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko donio izmjene i dopune Krivičnog zakona s ciljem zabrane negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, iz Tužilaštva BiH su kazali da će pratiti izjave u javnosti o ratnim zločinima i djelovati u skladu sa zakonom. Ovakva izjava pravi je primjer kojim treba da se pozabavi Tužilaštvo BiH.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0