instant fap
NaslovnicaBiH

Milorad Dodik u Sankt Peterburgu razgovarao sa Vladimirom Putinom

Milorad Dodik u Sankt Peterburgu razgovarao sa Vladimirom Putinom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Sankt Peterburgu s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, kojeg je upoznao s političkom i ekonomskom situacijom u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Dodik i Putin razmijenili su mišljenja o aktuelnim pitanjima u regionu i svijetu, sa posebnim akcentom na svjetsku ekonomsku krizu i modalitete njenog ublažavanja, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Tokom susreta razgovarano je o dosadašnjim projektima ruskih kompanija u Republici Srpskoj, uključujući ulaganja u naftnu industriju RS-a.

„Predsjednik Rusije dao je punu podršku dosad realizovanim projektima. Na sastanku je posebno bilo riječi o izgradnji gasovoda Južni tok, a Putin je podržao izgradnju kraka ovog gasovoda kroz Republiku Srpsku“, stoji u saopćenju.

Dodik je upoznao Putina sa hidro-energetskim potencijalima Republike Srpske, a razgovarano je o mogućim investicijama ruskih državnih kompanija u ovaj sektor.

Putin je podržao i prisustvo ruske Sberbanke u Republici Srpskoj i programe za razvoj privrede u RS-u koje bi ova banka mogla da ponudi.