instant fap

Ministar Bukvarević poručio borcima: Nemamo novca za ispunjenje vaših zahtjeva

Ministar Bukvarević poručio borcima: Nemamo novca za ispunjenje vaših zahtjeva

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević izjavio je da Vlada FBiH nema sredstava za ispunjavanje zahtjeva demobilisanih boraca koji bi iziskivali dodatnih 250 miliona KM godišnje u budžetu.

Bukvarević, čiju su ostavku na jučerašnjim protestima u Sarajevu tražili ratni veterani Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane, kaže da ne može nikome da obeća nešto što nije moguće provesti.

On je naveo da poštuje svakog borca i boračko udruženje, ali da nema pravo da im daje lažne nade.

Bukvarević je rekao da Vlada FBiH godišnje izdvaja više od 500 miliona KM za realizaciju zakona o pravima boračkih kategorija,

Ministar Salko Bukvarević
Ministar Salko Bukvarević

On je podsjetio da je Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica stavljen van snage 2008. godine i da je prije osam mjeseci sa predstavnicima krovnih boračkih organizacija pokrenuta inicijativa za izradu zakona.

“Ponudili smo prijedlog svim zainteresovanim stranama, održali razgovore sa predstavnicima boračkih organizacija i obišli svih 10 kantona u FBiH. Ostavljena je mogućnost da dostave prijedloge, što je jedan broj njih i učinio i sada je formirana radna grupa za izradu nacrta zakona koji predviđa 16 prava i smatramo da je dobra polazna osnova”, rekao je Bukvarević.

Ratni veterani Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane nakon jučerašnjih protesta ispred zgrade Vlade FBiH dali su rok od sedam dana Bukvareviću da podnese ostavku jer nisu postigli dogovor sa predstavnicima vlasti.

KOMENTARI