instant fap

Ministar Kaplan uručio zlatnim bh. odbojkašima po 10.000 KM

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan upriličio je danas u Sarajevu prijem za reprezentativce Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci koji su na tek održanim Paraolimpijskim igrama u Londonu osvojili zlatnu medalju.

Kaplan je istakao da je Federalno ministarstvo kulture i sporta predložilo Uredbu o nagrađivanju vrhunskih sportskih rezultata koju je Vlada usvojila, i po kojoj svaki olimpijac i paraolimpijac dobija 5.000 KM samo za plasman na Olimpijadu, dok treneri i članovi stručnih štabova dobijaju 50 posto tog iznosa.

“Po toj Uredbi ovo ministrastvo je na dan kad su paraolimpijci krenuli za London uplatilo 97.500 KM na račun Paraolimpijskog komiteta BiH, dok po istoj Uredbi svakom osvajaču medalje pripada 10.000 KM, a trenereima i članovima stručnih štabova 50 posto tog iznosa”, dodao je Kaplan.

Kapiten reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Sabahudin Delalić zahvalio je Vladi Federacije BiH i Paraolimpijskom komitetu na sredstvima koja su osigurali, a bez kojih bi i sam odlazak na Paraolimpijske igre bio upitan.

Pohvalio je donošenje Uredbe o nagrađivanju vrhunskih sportskih rezultata, mada smatra da je nepravedno što ona propisuje da su nagrade za olimpijce duplo veće nego za paraolimpijce.

“Mi ne govorimo o iznosu, naka to bude i 100 KM, ali neka bude isto za sve. Znam da je Uredba rađena po uzoru na zakone i pravilnike Republike Hrvatske, ali su se u međuvremenu hrvatski sportisti s invaliditetom na tamošnjem ustavnom sudu izborili za jednaka prava”, rekao je Delalić.

Ministar Kaplan je potcrtao da je bitno da je ova Uredba konačno donesena, a svi nedostaci koji su se pokazali i kojih je svjestan će biti izmjenjeni.

(Vijesti.ba/Fena)

KOMENTARI