instant fap

Ministrova liječeća diplomatija

Lagumdžija u New Yorku, od libijskog predsjednika El Magriafija, tražio da pomogne Vladi FBiH u preuzimanju vlasništvo nad „Bosnalijekom“!?

Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH, boravak u New Yorku na zasjedanju Generalne skupštine UN-a iskoristio je za više bilateralnih susreta sa stranim državnicima i diplomatama.

Pored ostalih, Lagumdžija se sreo i Mohamedom Yousefom el Magriafijem, predsjednikom Generalnog nacionalnog kongresa Libije, predsjednikom Libije u prelaznom periodu.

Kako saznaje „Slobodna Bosna“, najveći dio razgovora sa libijskim predsjednikom Lagumdžija je „potrošio“ raspitujući se o tome ko trenutno vodi Libiijski investicioni fond (ESDF) koji ima vlasnički udio u „Bosnalijeku“.

Pozivajući se na ulogu i zasluge Bosne i Hercegovine u svrgavanju režima Moamera Gadafija, odnosno na glasanje za Rezoluciju o Libiji u Vijeću sigurnosti UN-a, Lagumdžija je od libijskog „prelaznog“ predsjednika tražio da pomogne u nastojanjima Vlade Federacije da postane većinski vlasnik „Bosnalijeka“!?

Podsjetimo, Libijski investicioni fond vlasnik je 8,78 posto dionica „Bosnalijeka“. Logično bi bilo da je Lagumdžija od predsjednika El Magrifija tražio povratak „Bosnalijeka“ na tržište Libije, međutim i ovaj diplomatski susret on je iskoristio/zloupotrijebio za vlastite privatne i stranačke interese i ambicije.(S. Avdić)

KOMENTARI