instant fap
NaslovnicaMagazin

Miris pečenog kestena

Miris pečenog kestena

U prvim hladnim danima ulicama se širi miris pečenog kestena. Pri kupovini kestena treba birati plodove s glatkom i sjajnom ljuskom, bez oštećenja. Svježi plodovi su teški i jedri.

Kesten može da se održi do sedmicu. Pošto sadrži mnogo tanina, ne smije se jesti sirov, već se prije upotrebe mora ispeći ili skuhati. Prilikom pripreme morate biti oprezni. Obavezno zarežite ljusku, jer ako to ne učinite, plod može da eksplodira.

Ovaj slatkasti plod odlično se slaže sa mrkvom, gljivama, kupusom i mesom. Prije pripreme treba ga oguliti, i to tako što ćete ga prokuhati pet minuta, a zatim oguliti oštrim nožem. Ko želi da proba nešto novo, neka pokuša sa slanim kesten-pireom. Potrebni su vam kilogram kestena, litar vode ili supe i kašika putera. Oguljeno kestenje kuhajte u supi ili vodi na tihoj vatri oko pola sata, sve dok ne omekša toliko da može lako da se ispasira. Kad ispasirate kesten, dodajte mu puter, posolite i pobiberite. Vratite pire na štednjak i stalno miješajte sve dok ne proključa. Gotov pire služi se kao prilog umjesto krompir-pirea.

Sladokuscima se predlaže da pripreme slatke raviole s kestenom. Za tijesto je potrebno: čaša i po brašna, dva žumanca, kašika vode, kašika i po bijelog vina i četiri kašičice maslinovog ulja. Prosijte brašno, dodajte ostale sastojke i mijesite dok tijesto ne postane glatko. Pokrijte tijesto i ostavite da odstoji. Za to vrijeme pripremite fil tako što ćete dobro izmiješati 250 grama kesten-pirea, četiri kašičice meda, dvije i po kašike izrendane čokolade za kuhanje, dvije kašičice ruma, tri kašičice sjeckanih pečenih badema, četvrt šoljice izrendane limunove kore ili sjeckane kandirane narandže, pola kašičice mljevenog cimeta i kašičicu ekstrakta od vanile. Oklagijom razvaljajte tijesto tako da bude debelo oko tri milimetra. Širokom čašom sijecite krugove, na svaki stavite kašičicu fila, presavijte napola i dobro pritisnite ivice da fil ne iscuri. Pržite raviole u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Suvišnu masnoću ocijedite, pospite šećerom u prahu i raviole su gotove.

KOMENTARI