instant fap

Mjesec ramazan je istovremeno i veliki rizik za dobivanje kilograma

Šef katedre za kardiologiju na Erciyes Univerzitetu u Kayseriyu prof. dr. Abdurrahman Oguzhan izjavio je da neki ljudi dolaskom mjeseca ramazana razmišljaju na način da sveti mjesec vide kao priliku da izgube kilograme i postignu željenu liniju.

Prema riječima Oguzhana, mjesec ramazan je istovremeno i veliki rizik za dobijanje kilograma zbog usporavanja metabolizma.

Ugledni profesor Erciyes Unverziteta u turskoj pokrajini Kayseri, u izjavi za agenciju Anadolija rekao je da je prva sedmica ili prvih deset dana jedan veoma riskantan period kada su u pitanju kilogrami, jer organi u tom periodu još uvjek prolaze kroz adaptacioni proces, odnosno navikavaju se na post.

“Organi tokom prvih dana ramazana prolaze kroz jednu adaptaciju. Pošto je konzumiranje, odnosno unošenje hrane umanjeno, organizam je primoran da troši prije deponovane rezerve. U tom periodu metabolizam se navikava na umanjeno konzumiranje hrane, a zalihe hranjivih sastojaka nestaju za deset dana. Zbog toga je vrlo važno da se kontrolira konzumiranje hrane nakon prvih deset dana jer to znači neizbježno dobivanje kilograma”, pojasnio je Oguzhan.

(anadolija)

KOMENTARI