instant fap

Mjesne zajednice realiziraju projekte

Za većinu od ukupno devetnaest mjesnih zajednica koliko ih ima na području općine Sanski Most, već godinama najizraženiji su problemi infrastrukturne prirode.

Za njihovo rješavanje, pored angažovanja samih mještana kroz rad u organima mjesne zajednice, potrebna su značajnija finansijska sredstva, i to je jedan od osnovnih razloga što se sporo i teško rješavaju. Situacija na terenu je raznolika, tako da problemi u svim mjesnim zajednicama nisu isti.  U poslijednje vrijeme prisutan je trend po kojem se od izabranih organa mjesne zajednice trazi veća samostalnost u odlučivanju. To se posebno odnosi na zahtjeve donatora i investitora, kojima je u interesu da se mjesne zajednice samostalno javljaju na raspisane javne pozive.

Mnogo je načina na koji bi se nabrojani problemi mogli riješiti, međutim interes mještana sanskih mjesnih zajednica za rješavanje aktuelnih problema ne izostaje. To nam je potvrdio i Besim Šekić, koordinator u radu mjesnih zajednica u nadležnoj općinskoj službi, koji je istakao kako je u proteklom periodu, u saradnji sa međunarodnim nevladinim organizacijama kao što su „PEP internnacional“, „DON“ i „Nansen dijalog centar“, uspješno implementirano nekoliko manjih projekata.

Kroz pomenute aktivnosti predstavnici mjesnih zajednica su obučavani i educirani da samostalno mogu pisati, aplicirati te implementirati različite vrste projekata u svojim sredinama. U narednom periodu većina aktivnosti u mjesnim zajednicama biće usmjerena na izgradnji civilnog sektora i jačanju komunikacije unutar organa mjesne zajednice, kao i podizanju svijesti kod mještana o potrebi veće samostalnosti prilikom donošenja odluka koje se nalaze u njihovoj nadležnosti.

KOMENTARI