Mještani najavili novo protestno okupljanje

HomeLokalne temeSanski Most

Mještani najavili novo protestno okupljanje

Najavljeni novi protesti

Mještani sela Gornji Kamengrad, koje je desetak kilometara udaljeno od Sanskog Mosta, ne žele da se u njihovoj blizini otvori novi kop za eksploataciju mrkog uglja, a na to su upozorili protestnim okupljanjem.

Mještani kažu kako su na lokalitetu Orišlje, gdje je prije nekoliko decenija eksploatisan ugalj, započele pripreme na ponovnom aktiviranju tog rudokopa, te da su tamo već više dana prisutni ljudi i mašine kompanije “Lager” iz Posušja.

Inače, ova kompanija već nekoliko godina obavlja iskopavanja uglja na lokalitetu površinskog kopa Zlauše, koji je udaljen nekoliko kilometara, a eksploatacija je značajno povećana u posljednjim mjesecima i putevima ovoga kraja saobraća na stotine teretnih kamiona koji odvoze ugalj.

Predsjednik Mjesne zajednice Gornji Kamengrad Nurfet Burnić kaže kako bi ponovno aktiviranja kopa Orišlje bilo katastrofa za ovo selo.

“Svi znaju da je tamo još osamdesetih godina prošlog vijeka taj kop zatvoren zbog pojave klizišta koje je tada ugrozilo dvanaest kuća, pa su se mještani morali seliti. Kada bi se kop ponovo aktivirao, klizište bi ugrozilo na desetina kuća u zaseocima Birt, Vrše i Došci”, kaže Burnić.

Dodaje kako bi u tom slučaju teretni kamioni morali prolaziti kroz ovdašnja naselja, što mještani neće dozvoliti, jer su i sami, sopstvenim sredstvima, sudjelovali u izgradnji puteva.

“Svjedoci smo da su proteklih mjeseci, zbog toliko teretnih kamiona koji su prisutni, saobraćajnice značajno oštećene, a sigurnost mještana ugrožena”, kaže Burnić.

Nekadašnji rudar Hasan Velić navodi kako je radio na pomenutom površinskom kopu, te da se radi o nestabilnom području, gdje se mogu pojaviti klizišta.

“Upravo je zbog toga i zabranjena eksploatacija na ovome kopu, pa je čak i mjesno mezarje moralo biti premješteno. Osim toga, tamo se formiralo i veliko jezero, kuda bi oni s tom vodom, naša sela bi mogla biti ugrožena”, kaže Velić.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0