instant fap

Mladi bh. ljekar Nedim Selimović: Svog idola sam imao cijelo djetinjstvo u sobi

Mladi bh. ljekar Nedim Selimović: Svog idola sam imao cijelo djetinjstvo u sobi

Nedim Selimović je nedavno dobio priznanje Grada Tuzle za jednog od najuspješnijih studenata. On je završio Medicinski fakultet sa prosjekom 8,99, a trenutno je zaposlenik Službe hitne medicinske pomoći u Tuzli.

Za Radiosarajevo.ba govorio je o motivaciji za ovim pozivom, obrazovanju, trenutnom poslu te je odgovorio na pitanje da li u BiH vidi svoju budućnost.

“Zaista me od malena zanimala medicina, a fascinirala me činjenica da se bolesnoj osobi moze pomoći, olakšati tegoba. Otkako znam za sebe, stara majka ima problema s koljenima i krstima, pa sam joj uvijek kao dječak govorio da ću biti doktor da je mogu liječiti. Tako je i bilo”, ispričao je Nedim.

A neispcrpan izvor motivacije za njega je brat, koji je i ujedno i njegov uzor.

“Imao sam jednu ogromnu sreću i sudbinu da svoje idole, motivatore ne moram tražiti ni u knjigama, romanima, poznatima i slavnima, nego sam takvog jednog imao cijelo djetinjstvo u svojoj sobi. Moj brat je za mene neiscrpan izvor motivacije. Odrastajući i gledajući njega, ništa mi se nije doimalo nedokučivo i neostvarivo. S obzirom na to da sam sa njim provodio vrijeme, rano sam stekao radne navike i uvijek me zanimalo šta on to radi”, rekao je Nedim.

Ipak, u smislu nauke, interesuju ih različite stvari.

“On je završio Fakultet elektrotehnike u Tuzli, s prosječnom ocjenom 10, a svoje školovanje je nastavio u Švicarskoj, gdje sada radi kao inženjer elektrotehnike. Moja ljubav je, s druge strane, medicina”, naveo je Nedim.

Početak karijere Nedim je odlučio početi u Službi hitne medicinske pomoći jer je to, kako je pojasnio, nezamjenjiv temelj znanja i vještina. 

“Na samom početku zaposlenja, pored redovnih obaveza, imao sam svakodnevne radionice i edukacije s načelnicom SHMP Lejlom Kuluglijom Memišević, gdje smo prelazili urgentna stanja, vježbanje napredne životne podrške na lutkama simulatorima i terapijske osnove u urgentnoj medicini. Moje pretpostavke o opsežnosti posla i različitost medicinskih stanja sa kojima se Hitna pomoć susreće, su bile tačne. SHMP Tuzla svakodnevno pregleda, liječi veliki broj građana grada Tuzle, kako ambulantno, tako i na terenu. U ljetnim danima, broj pacijenata se povečava i svi se stvarno trudimo da svakom pacijentu pružimo sto bolji pregled i tretman“, rekao je Nedim.

Nedim Selimović - undefined
FOTO: Facebook: Nedim Selimović

Posebna situacija u Službi je tokom pandemije koronavirusa zbog velikog broja pacijenata.

“Kompletna ekipa, veoma ozbiljno shvata svaki poziv, svaku tegobu i ništa se ne prepušta slučaju. Bitno je da svi funkcionišemo kao tim, od dispečera, vozača, medicinskih tehničara, do ljekara. Brzo razmišljanje i donošenje prave odluke bitne su karakteristike ovog posla. Ja se trudim da svakom pacijentu pristupim prvenstveno sa poštovanjem, kao čovjek, a svakako kao i ljekar”, rekao je Nedim.

A poseban osjećaj je pomaganje tim pacijentima.

“To je nezamjenjljivo iskustvo i posebna emocija kada u očima pacijenta vidite zahvalnost i olakšanje njihove tegobe. Ne postoji ni jedna materijalna ili bilo koja druga nagrada koja može zamijeniti taj osjećaj. Za mene je to ono što me gura naprijed i budi mi želju za napredovanjem i daljim učenjem”, naveo je Nedim.

A kako veliki broj medicinskih radnika odlazi iz svoje zemlje u potrazi za boljim mogućnostima i profesionalnim napretkom, na pitanje da li i on planira isto, Nedim odgovara:

“Ja svakako želim napredovati, učiti, odrastati dalje u akademskom smislu. Volio bih iskoristiti sve edukacije koje mi se budu pružile u budućnosti. Možda to bude u BiH, a možda i izvan granica naše domovine. Bitno je da ja svo iskustvo i znanje koje steknem, želim primjenjivati u našoj zemlji, i pomagati svom narodu“.

KOMENTARI