instant fap
NaslovnicaNaše priče

Mladi džemata G.KAMENGRAD-DOŠCI predstavljali naš medžlis na 6. OMLADINSKOJ PARLAONICI u Zagrebu

Mladi džemata G.KAMENGRAD-DOŠCI predstavljali naš medžlis na 6. OMLADINSKOJ PARLAONICI u Zagrebu

U Islamskom centru u Zagrebu je održano 6. po redu druženje muslimanske omladine, poznato pod nazivom “Omladinska parlaonica”.

Projekat je to čiji je rezultat prelijep ram za sliku Islamskog centra u Zagrebu – prepuna kongresna dvorana mladih u cjelodnevnom druženju.

Cilj ovih susreta je prevashodno međusobno druženje i upoznavanje mladih kroz svojevrsnu projektnu debatnu radionicu i aktivno učešće mladih u javnom prezentiranju stavova i razmjeni mišljenja na određenu temu, te stoga ovo druženje od svoga početka i nosi simboličan naziv “Parlaonica”.

U proteklim godinama mladi su kroz ovaj hvale vrijedan projekat aktualizirali izuzetno važne teme za mlade, a ove godine je tema Parlaonice bila “Tradicija i mladi.”

Organizatori su željeli čuti kako mladi gledaju na fenomen tradicije, šta im ona predstavlja, doprinose li njenom (o)čuvanju ili gubljenju, koji je odnos vjere, tradicije i običaja i sl.

Na samom početku, prisutnoj omladini su se kratko obratili: gl.imam, kurra hfz.mr. Aziz ef. Alili, dr. Gzim Redžepi, predsj. Medžlisa Zagreb, te Harun Omerbašić, predsj. Bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba.

Značaj ovom projektu, kao i svaki put do sada, svojim članstvom u žiriju i završnim obraćanjem mladima na kraju, dao je zagrebački muftija u penziji, Ševko ef. Omerbašić.
– Jedne za drugima redale su se ekipe iz: Zagreba, Sanskog Mosta, Pule, Graza, Ljubljane, Karlovca, Siska…te prezentirale svoje unaprijed pripremane referate na navedenu temu.

Na prijedlog i poziv Organizatora, Medžlis IZ Sanski Most na ovom međuomladinskom debatnom susretu predstavljala je omladinska ekipa džemata Došci-G.Kamengrad sa svojim imamom.

U pripremi za pomenutu debatnu temu naša ekipa je realizovala i anonimnu anketu među sanskim srednjoškolcima: gimnazije, srednje medicinske i sr. ekonomske škole, a prezentacija i analiza dobivenih rezultata privukla je posebnu pažnju prisutnih.

Našu ekipu predstavljale su: Grgić Amila, Burnić Ajla i Grgić Aida, koje je predvodio njihov imam Senad ef. Omić.

Vrijedi spomenuti i to da je glavni gost na ovogodišnjoj Parlaonici bio i naš Ajdin Hasanić, koji je u prezentaciji naše omladine, pored MUSALLE, predstavljen kao još jedan ‘brend’ našeg grada.
Ajdin se u svom prepoznatljivom stilu obratio mladima, nakon čega su prikazana i dva njegova filma.

Lijepo je bilo vidjeti omladinu kako mu prilazi priznajući kako su neki od njegovih video-uradaka značajno pozitivno utjecali na njihova razmišljanja i poglede na život i vjeru.

Kada smo već kod naših sanskih ‘brendova’, vrijedi spomenuti da je začetnik i glavni organizator ovog omladinskog projekta, (kao i brojnih drugih u Islamskom centru) naš Mersad ef. Kreštić, jedan od imama zagrebačke džamije, inače porijeklom iz Skucanog Vakufa. U organizaciji ovog projekta, sa Mersad ef. još učestvuje i muallima Lamija Alili.

Ovogodišnja Parlaonica održava se u okviru značajne, 30. godišnjice otvorenja Islamskog centra i džamije u Zagrebu, a sudeći po impresijama njenih učesnika, možemo ustvrditi da je bila vrlo uspješno organizirana, te ne sumnjamo da će i sama omladinska paralaonica nekada obilježavati svoju 30. godišnjicu.

Na kraju druženja, svim učesnicima su dodijeljene zahvalnice, kao lijepo sjećanje na ovogodišnje omladinske susrete, u obliku 3D uratka zagrebačke džamije u staklu.
Islamski centar u Zagrebu je prepoznatljiv po brojnim aktivnostima i projektima, međutim, smatramo da je (i) ovo jedan od onih po kojima će također ostati prepoznatljiv, što je dovoljan razlog da im od srca čestitamo.

Zahvaljujemo se organizatorima na lijepoj organizaciji 6. omladinske Parlaonice i na još ljepšem gostoprimstvu. Hvala i rukovodstvu našeg Medžlisa na podršci za učešće naše ekipe na ovom događaju.

KOMENTARI